Diana porodila na své narozeniny holčičku

7. leden 2011

Čtvrtek 6. ledna 2011 se zapíše do paměti chovatelů žiraf v pražské zoo. Zatímco se všichni radovali ze zprávy, že žirafa Nora a její potomek Jakub se objeví v unikátním dokumentu Ridleyho Scotta „Život v jednom dni“, samice Diana se rozhodla přivést na svět další mládě.

„Na tento okamžik jsme čekali už od poloviny prosince. Žirafy jsou březí až 16 měsíců a je proto obtížné přesně určit, kdy se mládě narodí,“ říká Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha, a s radostí hned dodává: „Shodou okolností Diana porodila své třetí mládě v den svých osmých narozenin!“

Diana začala rodit už kolem 11. hodiny. Mládě spočinulo u máminých nohou zhruba ve 13.30 hodin. Hodinu poté se poprvé postavilo na vlastní nohy a kolem 16. hodiny se napilo matčina mléka.

Radost chovatelů z porodu je o to větší, že se po dvou samcích z minulého roku - Jakubovi a Joelovi - narodila samička. Zhruba týden stráví s matkou v samostatné stáji, teprve poté se seznámí se zbytkem stáda.

V následujících dnech očekávají chovatelé Zoo Praha ještě jeden porod. Ve vysoké fázi březosti je samice Kleopatra.

Zoo Praha chová žirafy Rothschildovy od roku 1970, od roku 2001 mají zázemí v nově vybudovaném pavilonu Africký dům. Současná skupina čítá 13 jedinců. Diana, pokřtěná jménem Guinevra, se narodila v Zoo Praha 6. ledna 2003. Podle chovatelů je jednou z nejkrásnějších samic v pražském stádě. Povahou však patří mezi plaché jedince. Otcem všech loňských i letošních mláďat je chovný samec Johan.

autor: Zoo Praha
Spustit audio