Ministr kultury Jiří Besser vyznamenal Soňu Červenou

7. leden 2011

Medaili Artis Bohemiae Amicis - Přátelé českého umění - předal včera ministr kultury Jiří Besser operní pěvkyni a herečce Soně Červené.

Ocenil tak její dlouhodobý a cílevědomý přínos k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí. Stalo se tak na jevišti Stavovského divadla v Praze po šesté repríze inscenace činohry Věc Makropulos, kterou připravil americký režisér a výtvarník Robert Wilson. Slavnostní okamžik vám nyní v Mozaice přiblížíme v krátkém reportážním záznamu.

Dodejme, že pětaosmdesátiletá dvojnásobná držitelka titulu Komorní pěvkyně uzavřela svou operní dráhu, ale s divadlem je nadále spojena. Za mimořádný přínos divadelnímu umění už dříve převzala zvláštní cenu Thálie a Radokovu cenu získala za ztvárnění ústřední role v Nekvasilově a Březinově opeře Zítra se bude... Tu jsme loni 17. listopadu mohli na Vltavě slyšet v záznamu představení. Operní kariéra Soňu Červenou zavedla kromě německých scén i do milánské Scaly, do pařížské Velké opery, do Barcelony i na řadu amerických pódií. Zaznamenání hodné je také její pedagogická a překladatelská práce - učí operní sólisty české výslovnosti. Janáčkovu Káťu Kabanovou a Věc Makropulos přeložila do němčiny a francouzštiny, aby pěvci, kteří je zpívají foneticky v češtině, věděli, o čem je řeč.

autor: Johana Ožvold
Spustit audio