Opakované volby v Českém Těšíně vyhrála KDU-ČSL

9. leden 2011

Opakované volby v Českém Těšíně vyhrála KDU-ČSL. Uspělo i sdružení SOS pro Český Těšín a sociální demokraté. Trojice vítězných stran zůstává stejná, jako při říjnovém hlasování, jen pořadí se změnilo.

Vítězství KDU-ČSL není velkým překvapením, důvěru jim zde voliči projevují pravidelně. Lídr kandidátky je současným starostou, na podzim skončila ale strana na druhém místě. Tuto pozici teď obsadili sociální demokraté. Třetí bylo kontroverzní sdružení SOS pro Český Těšín. Voličská účast byla o něco nižší než na podzim - dosáhla 43 procent.

Nejistota ve městě panuje dál

Ač je po sečtení hlasů jasné, že nejvíce hlasů tam nasbírali kandidáti KDU-ČSL, sdružení SOS pro Český Těšín a sociální demokraté, není nové složení radnice ani tentokrát jisté.

„To, co se děje, to je vrchol. Mi je přes sedmdesát a nenechám ze sebe dělat blázna,“ říká paní Alžběta.

V Českém Těšíně žije více než půlstoletí a je jednou z těch, kteří se nedali odradit a přišli včera k opakovaným komunálním volbám. Stejně jako řada dalších lidí je velmi pohoršena. I ona si myslí, že za říjnovým nepovedeným hlasováním je jediný člověk, lídr kandidátky SOS - Marián Kuś.

„Rádi jsme s mužem chodili k volbám, ani jedny jsme nevynechali, ale potřetí už nepřijdu,“ dodává paní Alžběta.

TIC: Strany uzavřely kartelovou dohodu

Situace je ale daleko vážnější, než by se mohlo zdát, varuje Stanislav Beránek z Trasparency International - Česká republika (TIC). Přípravu a průběh včerejších voleb sledoval přímo na místě. Podle něj byly nejen zmanipulované, ale také výsledkem dohody místních politických špiček.

„V těchto volbách došlo k jakési kartelové dohodě. Už se nejednalo o jednu stranu, ale ti jakoby kmotři se dohodli mezi sebou. Někteří nákupčí měli jakoby dva listy a zapisovali voliče buď pro stranu číslo jedna nebo pro stranu číslo dvě,“ popisuje Beránek.

Tvrdí, že jeho organizace má v rukách důkazy o opětovném kupčení s hlasy. Podle něj se ale tentokrát vše odehrávalo mnohem skrytěji a hned v několika rovinách.

„Tam už to fungovalo spíš přes nějaké sociální vazby, známosti, číslo mobilního telefonu. Seznamy byly připraveny dlouho před volbami. A ti, kteří ty hlasy nakupovali, tak z důvodu nějaké konspirace nebo utajení tohoto jednání, se vzdali těch jakoby kontrolních prvků,“ dodává Beránek.

Zkušenosti TIC potvrzují i obyvatelé Českého Těšína, kteří včera přišli odevzdat svůj hlas.

0:00
/
0:00

Kupování hlasů na ulici před volebními místnostmi je v Českém Těšíně minulostí, říká předsedkyně komise v jednom ze sídlištních volebních okrsků. „Až se divím. Všechno proběhlo normálně, bez problémů.“

Policie prověřuje několik oznámení

Policisté v Českém Těšíně prověřují hned několik oznámení o kupčení s hlasy voličů. Odehrát se mělo například v restauraci. Některá oznámení poukazují i na konkrétní místo i aktéry. Byli ale opatrní nebo mají přichystané výmluvy, a tak důkazy chybějí.

„Osoba, která měla údajně s hlasy nějak obchodovat, se k tomu nemá. Osoby, které přicházely v úvahu jako svědci, tak řekli, že peníze si půjčili. Obsluha restaurace taky nepotvrdila, že by ke kupčení docházelo,“ potvrzuje karvinský policejní mluvčí Jaroslav Kus.

Jeden až jeden a půl tisíce korun - takovou sumu lidé tentokrát dostávali v Českém Těšíně za svůj prodaný voličský hlas. Vše nasvědčuje tomu, že se říjnové kupčení jen zopakovalo. Naznačuje to i incident z jednoho z centrálních volebních okrsků.

Před jednou z volebních místností v Českém Těšíně

„Přišel volič, který si od nás vzal obálku s hlasovacím lístkem a odešel pryč. Když se vrátil zpátky a chtěl odvolit, tak jsme mu to samozřejmě znemožnili,“ popisuje situaci Aneta Mrozková, předsedkyně volební komise, která sídlila v budově polského gymnázia.

Podle jejích slov včera právě tam volilo i velké množství sociálně slabých lidí a bezdomovců, kteří dříve k volbám nikdy nechodili.

„Abychom nešli ještě potřetí,“ obává se jedna z voliček. Ještě včera ráno znělo toto prohlášení v okrsku číslo 11 ostatním lidem tak trochu pesimisticky. S odstupem několika hodin je ale všechno jinak. Zdá se, že se obyvatelé Českého Těšína ani tentokrát řádně zvoleného zastupitelstva nedočkají. Pro samotný chod úřadu a města by to mělo fatální následky.

autor: š.iva
Spustit audio