Pavouci Českého ráje

17. leden 2011

Český ráj je, pokud jde o pavouky, ale živočichy vůbec, podle Aleše Hořeního ze Správy tamějšího CHKO velice málo prozkoumaný. V současnosti zde probíhá podrobný výzkum tamních pavoučích druhů.

Český ráj je území, které lze označit za „terra nova“ nebo“hic sunt leones“. Pohybovalo se tu málo zoologů, takže v řadě oborů nemáme příliš mnoho výsledků. Co se týče třeba motýlů, na mapě jejich výskytu v rámci území celé republiky je toto území prakticky bílým čtvercem.. A co se týče pavouků také. Z prací, které tady byly provedeny od roku 2000 do současnosti, víme, že se zde nachází několik stovek druhů pavouků. V celé České republice žije myslím kolem 850 druhů pavouků, takže jejich významná část se nachází i v Českém ráji. Důvodem je zachovalost přírodního prostředí a také to, že Český ráj leží na pomezí chladnější a teplé oblasti Čech, takže se tu druhy prolínají.

K nejvzácnějším druhům pavouků patří plachetnatka křovinná.
Je to asi 5 mm velký pavouk s černobílou kresbou na zadečku, vytváří si takové plachetkovité sítě. Ve své době, kolem roku 2000, byla v Českém ráji objevena druhá lokalita jeho výskytu na území Čech. Dnes už je takových lokalit známo více, přece jenom bádání pokročilo a existují lidé, kteří se zabývají pavouky soustavně, takže byly objeveny i další lokality.

Meta temnostní

Mezi pavouky žijícími v Českém ráji je mnoho křižáků. Nebo „původně“ křižáků.
Například pavouk s původním jménem křižák temnostní byl přeřazen v systematickém členění a dostal jiné české jméno, meta temnostní. To je pavouk, který se vyskytuje v jeskyních Českého ráje. Výrazné jsou například jeho kokony, které vypadají jako malé hruštičky zapředené z pavoučích sítí, visící od stropu jeskyně. Dále je to třeba křižák pruhovaný s výrazně pruhovaným zadečkem, druh, který se vyskytoval původně ve Středomoří, ale nějakého důvodu se rozhodl migrovat dále na sever. Dnes už dosahuje i Skandinávie, můžeme ho vidět v srpnu i září v porostech vyšších travin, zejména na mokřadních loukách.

A ve výčtu druhů pavouků bychom mohli pokračovat. Tak jen namátkou:
cedivka hajní, pavučenka tlustonohá, snovačka černobřichá, křižák hrbatý - to jsou ty vzácnější druhy. Každá lokalita má svoje specifické složení pavouků, které se liší podle toho, zda je to lokalita vlhká nebo suchá, lokalita lesní nebo luční. Právě na pavoucích je dobře vidět, že nejvíce jejich druhů se nachází na biotopech nedotčených lidskou činností. Na takových místech žije například několik desítek druhů pavouků, pro srovnání třeba na sousední intenzivně sečené louce nebo poli, na takové lokalitě se vyskytuje pouze několik pavoučích druhů. Na pavoucích je hodně vidět, jak způsob využívání krajiny ovlivňuje biodiverzitu daného území.

Křižák pruhovaný
Spustit audio