Děčínská zoo se raduje ze dvou přírůstků!

11. leden 2011

Velká radost nyní panuje v děčínské zoo. Mohou za ni nově narozená mláďata. První z přírůstků přišel na svět ještě v loňském roce a byl skoro dárkem pod vánoční stromeček. V pavilonu opic se 23. prosince narodilo mládě makaka chocholatého.

Jde o malého samečka, jehož matkou se stala 12letá samice Buffy. „Rádi bychom se o to, že se nám u makaků narodilo další mládě, podělili již mnohem dříve, ale protože Samice Buffy byla prvorodičkou, čekali jsme se zveřejněním informace až do doby, kdy bylo jisté, že mládě přežije,“ uvedl zoolog Roman Řehák. Matka se o malého Hitama, jak jej již stihly ošetřovatelky pojmenovat, stará výborně.

Z přírůstku mají radost nejen ošetřovatelé, ale také ostatní členové opičí tlupy. „Především mláďata – Satu, Sura a Bayi – se o malého zajímají nejvíce. Nejraději by ho chtěli mít už jen pro sebe, aby s ním mohli skotačit,“ prozradila ošetřovatelka Šárka Bodláková. Narozením Hitama se počet opičí rodiny makaků rozšířil na osm. A ačkoliv jde již nyní o největší chovnou skupinu makaků chocholatých v České republice, v Děčíně si toto prvenství hodlají ještě letos pojistit. „Během letošního roku by měl počet našich makaků stoupnout na deset. Další dvě samice – Princezna a Faith – jsou totiž březí,“ doplnil Řehák. Jméno Hitam pochází z indonéštiny a znamená černý.

Mládě makaka chocholatého

Titul prvního přírůstku roku 2011 si pak na Tři krále vysloužilo hned 8 háďat hroznýšovce kubánského, kterého Zoo Děčín chová v Expozici Rajské ostrovy. Jde již o druhý úspěšný odchov hroznýšovců od otevření expozice.

Líhnutí hroznýšovce kubánského

„Zajímavostí tohoto druhu je, že patří mezi vejcoživorodé, což znamená, že z těla matky se rodí už životaschopná mláďata velká 60 až 70 centimetrů, která dokážou sama lovit dospělé myši, mláďata křečků nebo potkanů,“ vysvětlil zoolog. Hroznýšovci kubánští patří k temperamentním a agresivním druhům hadů. Při krmení jsou schopni škrtit až 3 myši zároveň.

Hroznýšovec kubánský
autor: Zoo Děčín
Spustit audio