Jsou netopýři „zajatci noci“?

11. leden 2011

Proč létá většina netopýrů v noci? Němečtí zoologové došli k závěru, že tito živočichové jsou od návratu k dennímu životu evolučně odříznuti a jsou „polapeni v temnotách“.

Letouni (Chiroptera) patří k evolučně nejúspěšnějším savcům. Osídlili prakticky celý svět a pestrostí druhů je překonají jen hlodavci. Zcela jistě jim k tomu pomohla i převážně noční aktivita. Podle některých teorií se tak netopýři vyhnuli konkurenci ptáků létajících naopak hlavně ve dne. Podle jiných teorií jsou v noci netopýři lépe chráněni před přirozenými nepřáteli. Za významný přínos nočního života považují vědci i menší riziko přehřátí netopýřího organismu.

Němečtí zoologové Christian Voight a Daniel Lewanzik publikovali ve vědeckém časopise Proceedings of the Royal Society B výsledky pokusů s listonosy krátkoocasými (Carollia perspicillata), které svědčí ve prospěch termoregulační teorie. Vědci měřili úroveň látkové výměny a tělesné teploty tohoto tropického netopýra během krátkých letů ve dne a v noci. Listonosům létajícím ve dne stoupala tělní teplota až o 2 °C a jejich látková výměna byla vyšší o 15 %. Vědci z toho vyvodili, že se netopýrům denní lety vyplatí jen v případě, že mohou sehnat více energeticky vydatné potravy, aby tím kompenzovali zvýšenou námahu. Ochlazování organismu vystaveného slunečnímu úpalu klade na zvířata velké národy.

Voigt a Lewanzik předpokládají, že se netopýři stali obětí svého přizpůsobení nočnímu životu. Pro jejich předky bylo výhodné, aby měli tmavě zbarvenou kůži na křídlech, protože pak byli méně nápadní pro noční dravce a šelmy. Tmavě zbarvený povrch těla ale odráží ve dne mnohem méně slunečního záření a zvíře je náchylnější k přehřátí. Nezbývá mu, než aby denní aktivitu výrazně omezilo. „Jakmile se tedy netopýrům vyvinuly tmavě zbarvené létací blány, byli zřejmě polapeni ve tmě noci,“ konstatují autoři studie.


Studie o termoregulaci a metabolismu letounů

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.