Rybí líheň v Borových Ladech přivítala první letošní návštěvníky

12. leden 2011

160 tisíc jiker potoční formy pstruha obecného, jehož další pokolení na jaře v šumavských vodách naváže na původní generaci této ryby, ale také dospělí mníci jednovousí patřili k největším lákadlům letošní první prohlídky rybí líhně v Borových Ladech.

Mníky návštěvníkům ukázal vedoucí líhně Josef Šperl: „Máme tady 58 kusů mníka ve velikosti od 30 do 60 centimetrů. Hodně lidí ještě mníka v životě nevidělo, určitě to bude velmi zajímavé. Je to naše jediné treskovitá ryba, zajímavá výtěrem na konci prosince a začátkem ledna. Jikry odebíráme a dáváme na tzv. cukský lahve.“

Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava organizováním prohlídek rybí líhně v Borových Ladech připomíná veřejnosti, že v oblasti rybářského hospodaření není zaměřena jen na zarybňování vlastního rybářského revíru, ale zahrnuje také program vzdělávání a propagace rybářské problematiky pro odborníky i laiky.

Prohlídka rybí líhně spojená s výkladem Josefa Šperla návštěvníky uspokojila, ba dokonce nadchla.

Správa Národního parku Šumava umožní prohlídky rybí líhně v Borových Ladech v zimním období každé druhé úterý v měsíci. Zájemci najdou podrobnosti na www.npsumava.cz.

Prohlídku rybí líhně Správy Národního parku Šumava v Borových Ladech si nenechal ujít redaktor Václav Malina. Nejen jemu výklad poskytl vedoucí rybí líhně Josef Šperl.

autor: Václav Malina
Spustit audio