Děcka jsou v pohodě

13. leden 2011

V pořadí třetí celovečerní snímek režisérky Lisy Cholodenkové, spjaté s úspěšným seriálem Odpočívej v pokoji, je uváděn jako „vtipný, energický a skvěle vykreslený portrét moderní rodiny“. Je s podivem do jaké míry se oficiální text distributora liší od skutečného filmu. Děcka jsou v pohodě nejsou ani vtipná, ani energická a nad pojetím „moderní rodiny“ lze diskutovat – což je asi jediné pozitivum, jež snímek přináší.

„Moderní rodinu“ tu představuje lesbický pár středního věku Nic a Jules (Annette Benningová a Julianne Mooreová), které před lety podstoupily umělé oplodnění od téhož dárce, a vychovávají spolu osmnáctiletou Joni (Mia Wasikowska) a patnáctiletého Lasera (Josh Hutcherson). Energická, mírně uzurpátorská Nic s křehkou a tápající Jules vytvářejí svým dětem bezva mamkovskou rodinu, v níž se všechny běžně sdílené emoce a vztahy musí dlouze vysvětlovat, objasňovat a sdělovat. Padají tu věty typu „víš, že tě milujeme a respektujeme, svěř se nám“, nebo „můžeme si přece věřit, pojďme si o tom promluvit“, chybí už jen ono parodické „rozvázala se ti tkanička, promluvme si o tom“ à la Brandon Walsh z Beverly Hills 90210.

Joni s Laserem zatouží poznat svého biologického otce a naleznou jej v osobě pohodářského Paula (Mark Ruffalo), který má vlastní restauraci, pěstuje biopotraviny a volnou lásku. Zcela v souladu se svými přirozenými potřebami se začnou s otcem sbližovat a do té doby správňácká mamkovská rodina začíná drhnout. Protože mamka s mamkou se sice dívají na gay porno (v lesbickém pornu hrají heterosexuálky a ony se nemohou dívat na to předstírání – tvůrcům filmu možná nikdo neřekl, že i v gay pornu je homosexuálů jako šafránu), ale ve svém pracně konstruovaném rodinném životě mají s přítomností muže problém. Jsou ochotné se spíše smířit s faktem, že jejich patnáctiletý syn experimentuje s kokainem, než že si buduje vztah ke svému otci. Paul tak zůstává na úrovni vetřelce, „dárce spermatu“, jak je všemi členy rodiny průběžně titulován. Během vleklé rodinné krize se kromě vážných hovorů hodně stoluje a poslouchá hudba, zřejmě aby bylo vidět, že si všichni zúčastnění umí užívat života. Divák si však neužívá, naopak se vzrůstajícím pocitem nudy čeká až se „něco“ stane a když se „to“ stane, tak čeká až to skončí.

Děcka jsou v pohodě

Avizovaný vtip a „energické vykreslení“ chybí, na drama je snímek plochý a jaksi cukrkandlový – všichni se všemi si snaží všechno vysvětlit a být maximálně korektní. Mohlo by se jednat o sondu do homosexuálního manželství s dospívajícími dětmi, ale jediný zajímavý moment, kdy je sexuální orientace jedné z postav věrohodně zrelativizována, není dále rozvíjen a zůstává opomenut. Samotný fakt, že ony dospívající děti vychovává pár žen, je tu pojímán jako něco samozřejmého, s čím liberální společnost nemá problém. Nekoná se žádná konfrontace, natož konflikt.

Lesbickému trápení vlévá do žil trochu krve jen uvolněnost Marka Ruffala a především herecký výkon Annette Beningové, jejíž Nic je věrohodně nesnesitelná a zároveň zoufalá. Svým pojetím „moderním rodiny“ se tvůrci zřejmě snažili poukázat na fakt, že dnešní rodina má neskonale více podob než měla před několika dekádami, ale že rodinné hodnoty se nemění a jako takové je třeba je bránit. To je jistě legitimní, ale v případě Děcek je tu posvátnost rodiny bráněna před jedním z jejích členů, jehož právě nalezené otcovství je poníženo na dárcovství spermatu a jeho role je amputována. A to není zas tak úplně dobrá zpráva.

Děcka jsou v pohodě

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD, Aerofilms

Děcka jsou v pohodě (The Kids Are All Right) drama / komedie, USA, 2010, 106 min.

Režie: Lisa Cholodenková, scénář: Lisa Cholodenková, Stuart Blumberg, kamera: Igor Jadue-Lillo, střih: Jeffrey M. Werner

Hrají: Julianne Mooreová, Annette Beningová, Mia Wasikowska, Josh Hutcherson, Mark Ruffalo a další

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio