PhDr. Petr Juřina: Výzkum století...

17. leden 2011
Vstupte!

Podtitul dnešního Vstupte! je zároveň podtitulem knížky mapující několikaleté průzkumy na náměstí Republiky v Praze, který vám připomeneme společně s PhDr. Petrem Juřinou. Právě on byl pověřen vedením největší archeologického výzkumu v dosavadních dějinách hlavního města.

Očima statistiky archeologové prozkoumali plochu 1,75 ha v hloubce od 1 do 5 metrů. Během 3 let, kdy probíhaly terénní práce, našli archeologové a brigádníci na 5 milionů movitých nálezů. Tato a další fakta probereme od 11 hodin v repríze pořadu.

Společně zalistujeme knihou, která mapuje dění kolem náměstí Republiky od první sondy v roce 1996 až po ukončení zpracování výzkumu v prosinci 2009.

Kniha Náměstí Republiky - Výzkum století

PhDr. Petr Juřina vystudoval klasickou archeologii a historii na FF UK v Praze. V letech 1992-1995 působil v Ústavu pro klasická studia AV ČR a zároveň se podílel na projektech Ústavu pro klasickou archeologii FF UK, věnoval se zejména výzkumům římské vojenské stanice Mušov na jižní Moravě a řeckého emporia Pistiros ve střední Thrákii v Bulharsku. Od roku 1995 je archeologem občanského sdružení ARCHAIA, jehož předsedou se stal v roce 2001. Již od studií se zaměřuje na kulturní vztahy mezi antickými oblastmi a pravěkou střední Evropou, tradice antiky a dějiny astronomie. Od roku 1986 spolupracuje také se Štefánikovou hvězdárnou na Petříně. PhDr. Petr Juřina přednáší dějiny umění pravěku a starověku na Katedře teorií Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze. Od poloviny 90. let se věnuje též archeologii středověkého a novověkého města, především oblasti Nového Města pražského a Smíchova. Vedl nebo se podílel na vedení řady výzkumů společnosti Archaia v Praze a ve středních Čechách. Od roku 2003 stál v čele realizačního týmu záchranného výzkumu na náměstí Republiky.

Z knihy Náměstí Republiky - Výzkum století

Zítra ve Vstupte!
V zítřejším Vstupte! se s Ing. Milanem K. Jermářem, DrSc., vrátíme k rozhovoru o situaci s celoplanetární globální změně.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio