Zvěř v zimě potřebuje pomoc myslivců

21. leden 2011

Zima je pro volně žijící zvěř obdobím strádání. S krmivem jí pomáhají myslivci, ti ale musí často bojovat se zloději a bezohlednými lidmi.

Myslivecké sdružení Vysoký Sněžník patří k největším v Děčínském regionu. Ke krmelci nad osadou Martiněves se pravidelně sněhem brodí i Václav Vinš.

Střídáme se každé dva dny, abychom do tamních krmelců zakládali seno, případně zvěři přilepšovali sušeným chlebem, šrotem nebo nějakým dužnatým krmivem.

Krmiva ovšem v letošní zimě valem ubývá, protože sněhové příděly jsou opravdu dost nečekané.
Je ho opravdu velká spotřeba, během dne nebo i půldne je seno, které jsme tam dali, pryč.

Než přijde zima, samozřejmě kontrolujete stav krmelců a zařízení, které slouží zvěři ke krmení. Bohužel někdy dochází k tomu, že někteří lidé tato zařízení ničí.
To se stává, ztrácí se nám tam věci i samotné krmivo. Doplňujeme také sůl do solníků, i ta nám z krmelců mizí.

Konec zimy je v nedohlednu, nemáte obavy, že s krmením nevystačíte?
S tím bude potíž, ale máme rezervy, krmivo musíme doplňovat. Pokud by byla nadále takto vysoká vrstva sněhu, bude potřeba krmení zavážet traktorem.

Lesní zvěř u krmelců - ilustrační foto

Jednatel děčínského okresního mysliveckého spolku Čestmír Vondráček připomíná, že teď není zrovna dobrým nápadem chodit do lesa na procházku s volně pobíhajícími psy.
Je to pro srnčí zvěř stresující. Srnky sice pejskovi utečou, ale vydají při tom velké množství energie. Velmi se při útěku zahřejí, a když nemají nablízku nějaký zdroj vody, ochlazují se pak sněhem a to je pro ně většinou smrtelná záležitost. Takže si lidé, když jsou na procházku se psy, nesmí myslet, že se nejen pes, ale i zvěř ráda proběhne. Pes ano, ten se pak vrátí domů, lehne si na kanape, dostane plný kastrol granulí a je spokojený. Volně žijící zvěř takovou možnost ale nemá.

Zatím myslivci na Děčínsku zaregistrovali více než 30 úhynů převážně srnčí zvěře. Obávají se, že účtování na konci zimy bude ještě smutnější.

Spustit audio