Vzestup i pád Říma souvisel s klimatem

17. leden 2011
Monitor

Během uplynulých 2 500 let zažily evropské civilizace mnohé vzestupy i otřesy. A jak se zdá podle nové studie, k většině z nich přispěly klimatické změny.

Není pochyb o tom, že klimatické změny v historických civilizacích ovlivňovaly produktivitu zemědělství, riziko šíření nemocí i množství válečných konfliktů. Odlišit jejich vliv od antropogenních faktorů je však obtížné kvůli chybějícím paleoklimatickým důkazům. Jedním z mála zdrojů, které vědci mohou využít, jsou letokruhy stromů. Švýcarští paleoklimatologové nejprve analyzovali vzorky dřeva evropských stromů, které rostly v posledních 200 letech. Výsledky porovnali s klimatickými záznamy a získali tak údaje o tom, jak teplota a vlhkost ovlivňují letokruhy dřeva.

Poté už mohli analyzovat vzorky více než 9 000 kusů dřeva, které pocházejí z archeologických nalezišť po celé Evropě. Z výsledků získali záznamy o klimatických změnách, které se táhnou až 2 500 let do minulosti. Z nich je patrné, že klima se podepsalo na mnoha historicky významných událostech. Například vzestup a prosperitu Římské říše v letech 300 před naším letopočtem až 200 našeho letopočtu umožnilo teplé a vlhké podnebí, které bylo ideální pro zemědělskou produkci. Na kolapsu římského impéria se naopak podepsala vysoká proměnlivost klimatu v letech 250 až 600. Další významný negativní vliv se projevil kolem roku 1300, kdy vlhčí léta přispěla k šíření moru, který do roku 1347 vyhladil polovinu evropské populace. Teplotní minima z počátku 17. a 19. století zase souvisejí s třicetiletou válkou a migrací z Evropy do Ameriky.

Zdroj: Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio