Ražický rybník na Písecku nabídne lepší podmínky pro život chráněných živočichů

18. leden 2011

Přírodní památka Ražický rybník nabídne lepší podmínky pro život chráněných živočichů. Odbor životního prostředí města Písku i Odbor životního prostředí Jihočeského kraje našly v této věci shodu. Vodní plocha leží osm kilometrů jihozápadně od Písku. Husté rákosí vytváří vhodné prostředí pro hnízdění vodních ptáků. Staré duby na hrázi zase ukrývají hnízdní dutiny pro pěvce a sovy.

Místostarostka Písku Hana Rambousová Českému rozhlasu potvrdila, že už letos v okolí rybníku přibudou také umělé tůně: „Měli bychom tím podpořit roznožování velmi chráněných živočichů, ať už z řad obojživelníků. Předpokládáme, že tím dojde i k navýšení četnosti druhů ptáků a podobných organizmů. V této fázi už je vybraný zpracovatel, začít by se mělo co nejdříve. Ve smlouvě je navrhnut termín dokončení podzim roku 2011.“

U Ražického rybníku vznikne celkem šest tůní. Pracovníci odborné firmy, která výběrové řízení vyhrála, se postarají také o prořezávku dřevěných porostů na okraji vodní plochy a také na návodním svahu hráze.

Jiří Řehounek z českobudějovického Sdružení pro ochranu přírody Calla k záměru řekl: „Nové tůně mohou být určitě přínosem pro obojživelníky, protože ve stávající velké vodní ploše čelí například rybám a tímto způsobem může být jejich populace ohrožena. V nových tůních naleznou bezpečné prostředí pro vývoj. Budování nových tůní je dlouhodobou záležitostí, i Calla svou činností několik tůní obnovila a vytvořila.“

Přírodní památka Ražický rybník leží poblíž další velké národní přírodní rezervace Řežabinec a Řežabinecké tůně, kde se nachází také velké hnízdiště. Ornitologové tu pozorují druhy jako jsou čejka chocholatá, vodouš rudonohý nebo bekasina otavní.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio