Koně jsou stejně tlustí jako lidé

19. leden 2011
Monitor

Jeden z pěti koní užívaných k rekreačnímu ježdění má nadváhu nebo je obézní. Jinými slovy, koně jsou na tom stejně jako jejich majitelé.

U koní může mít obezita za následek artritidu, metabolické problémy podobné cukrovce a onemocnění kopyt laminitidu. Projevuje se zánětem škáry kopyta a v těžkých případech může vést až k „vyzutí“ rohovinového pouzdra kopyta. Do jaké míry je obezita mezi koňmi rozšířená, zjišťovali veterináři z Nottinghamské univerzity. Zaměřili se přitom na koně využívané k rekreačnímu ježdění, od kterých obvykle nejsou požadovány velké sportovní či pracovní výkony. Většina z nich je však krmena vysoce hodnotnými koncentráty.

Výsledky pilotní studie odhalily neradostnou skutečnost: nadváhou či obezitou zřejmě trpí jeden z pěti britských koní užívaných k rekreačnímu ježdění. To znamená, že výskyt obezity mezi koňmi chovanými „pro zábavu“ může být prakticky stejný jako u jejich majitelů. Studie tak položila další důkaz o tom, že vlna obezity je vícedruhová záležitost, která se týká jak člověka, tak domácích a dokonce i laboratorních zvířat.

Zdroj: University of Nottingham

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio