Biologické hodiny zpomalí správný sameček

19. leden 2011
Monitor

U samiček ptáků stejně jako u žen klesá plodnost s věkem. Tikot biologických hodin však zpomalí ty samičky, které si vyberou správného partnera.

Pokles plodnost je u ptačích samiček velmi výrazný – ty starší kladou méně vajec a jejich snůška je oproti mladším samičkám opožděná. To znamená, že mláďata se vyklubou na konci hnízdní sezóny v době, kdy jsou zdroje potravy omezené. Biologové z National Evolutionary Synthesis Center v Durhamu od roku 1979 až do roku 2007 zkoumali poddruh sýkorek modřinek (Cyanistes caeruleus ogliastrae), který žije na Korsice. Monitorování výběru partnerů, snůšek i odchovaných mláďat ukázalo překvapivou věc: to, jak rychle samičce klesá plodnost, záleží na tom, jakého si vybere partnera.

Důležitý však není věk samečka, ale to, jestli se poprvé stal otcem už v prvním roce života. U samiček, které se opakovaně pářily právě s takovými samci, byl pokles plodnosti pomalejší. Vysvětlením může být to, že samečci, kteří se jako velmi mladí do rozmnožování vrhli po hlavě, jsou zdravější a trpí menším počtem parazitů. Navíc za sebou mají bohatší rodičovské zkušenosti než samci, kteří otcovství odkládali, a dovedou tak samičku, snůšku i vylíhlá mláďata lépe zajistit.

Zdroj: National Evolutionary Synthesis Center

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.