V ostravské ZOO vrcholí přípravy na porod slonů

21. leden 2011
Zprávy , Zprávy

V ostravské zoologické zahradě se v těchto dnech stupňuje nervozita. V pavilonu slonů se schyluje k porodu hned dvou březích samic - Vishesh a její matky Johti.

Pokud se to povede alespoň jedné z nich, bude to vůbec poprvé v celém Česku. Chovatelé proto nenechávají nic náhodě. Připravují terén pro sloní drobotinu a její matky nespouštějí z očí.

„Trošku panuje nervozita, protože u praktického porodu zatím nikdo z nás nebyl přítomen,“ neskrývá své obavy chovatel Dan Zvolánek.

Napětí pramení z toho, že čtrnáctiletá Vishes rodí poprvé. Její svéhlavá matka Johti má zase ve zvyku svá mláďata zabíjet. Hlavně její porod musí být blesková akce.

„Okamžitě ji budeme uvazovat na řetězy a potom, co se mládě poprvé dotkne země, je několik málo vteřin, než se slonice zorientuje, co se děje a budeme ihned to mládě odtahovat,“ dodává chovatel.

Březost slonic trvá 630 dní. První porod ale může přijít i o dva měsíce dříve. Ošetřovatelé se proto moc nevyspí, se slonicemi jsou ve dne v noci. Několik náročných nočních hlídek má za sebou i Igor Švihálek.

„Občas se slonice v noci chovají zvláštně. Měly zvýšené hlasové projevy. Blížící se porod ale musí obnášet více příznaků, takže z toho jsme usoudili, že ještě k ničemu nedochází,“ popsal Švihálek.

Ostrava má odjakživa ve znaku koně, teď by v něm ale klidně mohlo být zvíře s chobotem. Slonicím tu fandí skoro každý.

Karel Gertner za nimi přišel s celou rodinou. „Je to úspěch a držíme palce. Pak se přijdeme na slonečky podívat,“ říká.

Napínavé dění kolem březích slonic budeme bedlivě sledovat i my. Více podrobností o nich uslyšíte i v naší rubrice Máme rádi zvířata, kterou vysíláme každou neděli před jedenáctou hodinou.

Spustit audio