Nadílka u paovcí hřivnatých

22. leden 2011

V průběhu pouhých pěti dní porodily všechny tři naše samice paovcí hřivnatých po zhruba 160 denní březosti svá mláďata. Porody proběhly mezi 12. až 16. lednem letošního roku. Když jsme to zprůměrovali, vyšlo nám mládě na den.

A jak je to možné? Tyto tři samice porodily totiž celkem pět mláďat, dvě samice mají dvojčata. Z těchto pěti chundelatých mláďátek jsou tři kluci a dvě holčičky. Otcem všech mláďat je samec Dijon, který se narodil v roce 1999 ve francouzském Montpellier. Matky jsou rodilé pražandy. Narodily se v roce 2005 v pražské zoo.

Paovce hřivnatá je horský kopytník, který se vyskytuje ve vyšších oblastech Sahary, a ač to podle názvu nevypadá, je blíže příbuzný kozám. Také podle oblasti výskytu bychom se mohli domnívat, že je to zvíře teplomilné a bude mu naše zima vadit. Opak je pravdou, naše zima těmto zvířatům příliš nevadí, a pokud mají kousek suchého místa, mohou být celou zimu venku. Dokonce i porody mláďat v naší zoo často probíhají v zimních měsících ve venkovním výběhu. Mláďata jsou hned od narození vybavena dostatečně teplým kožíškem.

autoři: Zoo Dvůr Králové , Bc. Radek Hlávka
Spustit audio