Letošní rok rokem „želvy“

24. leden 2011

Želvy uhlířské se v pavilonu vodního světa opravdu činí. Od začátku roku, tedy za pouhých 24 dnů, přišlo na svět již 15 želv a dalších 30 vajíček stále zůstává v líhni. „Do včerejšího dne jsme měli třináct malých želv, dnes se vylíhly další dvě. Jsou to mláďata od dvou samic,“ upřesnil zoolog Pavel Moucha.

Všechna mláďata, kromě posledních dvou čerstvě narozených, jsou ve společném teráriu, ošetřovatelé je pravidelně krmí. Složení jejich potravy je v podstatě stejné jako u dospělých jedinců, jen se jim dávají mnohem menší kousky. Želvičky jsou zatím velmi malé a pomalu rostou, při vylíhnutí se jejich váha pohybuje kolem 50gramů a dosahují délky 4 centimetry. „Želvy mají nejen rostlinnou stravu, ale žerou i drobné živočichy a údajně jejich nejoblíbenější potravou v přírodě jsou houby,“ doplnil Pavel Moucha.

Želva uhlířská s mládětem

Želví boom mají na svědomí pouze dvě samice. Starší třináctiletá samice, která přišla do Zoo Dvůr Králové v roce 1998 z Brazílie, a její šestiletá dcera. Mohou mít čtyři až sedm snůšek za rok a v každé snůšce je většinou čtyři až šest vajíček. Čím jsou želvy větší, tím mohou být snůšky početnější. Inkubace trvá 161 dní a želvy se líhnou z vajíček i několik hodin. Ihned po vylíhnutí jsou naprosto samostatné. „Problém to pro ně může být v přírodě, kde se snadno mohou stát kořistí,“ řekl Moucha.

Malé želvy uhlířské

Jejich počty se daří zvyšovat právě díky rozmnožování v zoologických zahradách, rezervacích či na farmách. V České republice množí tento druh Zoo Dvůr Králové a Zoo Lešná. V roce 2002 želvy uhlířské odchovala, jako první v české zoo, Zoo Dvůr Králové.

Želva uhlířská

Za celý loňský rok se ve zdejší zoologické zahradě vylíhlo celkem 48 želv uhlířských, vypadá to tedy, že letošní rok v zoologické zahradě nebude rokem zajíce, ale rokem želvy.

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio