Naděje pro antilopu Derbyho

25. leden 2011

Další přednáška z cyklu „Posezení s...“ se bude věnovat záchraně antilopy Derbyho, projektu, který byl představen na prosincové tiskové konferenci. Hovořit o něm bude zoolog Pavel Brandl 1. února v 18:00 hodin v Měšťanské Besedě v Plzni, v Divadélku JoNáš.

Čeští studenti a přírodovědci jsou jediní na celém světě, kdo se věnuje záchraně západního poddruhu antilopy Derbyho, která patří mezi nejohroženější kopytníky na celé planetě. Do záchranného programu se nově zapojuje i plzeňská Zoo.

Záchrana antilopy Derbyho v současnosti spočívá především na chovu v odborné lidské péči. Ve dvou přírodních rezervacích v Senegalu spravují Češi přes 60 jedinců v pěti stádech. Zajišťují odborný dohled nad jejich chovem, vedou plemennou knihu a v neposlední řadě se věnují výzkumu této vzácné antilopy. Pod vedením odborníků ze sdružení Derbianus CSAW se na výzkumu podílejí i studenti ČZU, především z Institutu tropů a subtropů. Nově se do záchrany antilopy Derbyho zapojují další instituce jako je Zoo Plzeň.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio