Bývalý ugandský diktátor zemřel

Bývalý ugandský diktátor Idi Amin, obviňovaný z odpovědnosti za smrt desetitisíců lidí, zemřel v exilu v Saúdské Arábii. Bylo mu asi 80 let. Tento bývalý boxer se do funkce prezidenta Ugandy dostal převratem v roce 1971 a během své osmileté vlády přivedl zemi do naprostého chaosu. Jeho kritici ho vinili z mučení svých odpůrců a sám Amin o sobě prohlašoval, že je kanibal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kampala dnes

Kampala dnes | Foto: Kampala Now

V roce 1979 musel opustit zemi a po krátké zastávce v Lybii zakotvil v Saúdské Arábii. Poradce současného ugandského prezidenta John Ngenda televizi BBC řekl, jak moc ho mrzí, že se Amin nebyl za své zločiny souzen a potrestán.

"Býval jsem v komisi pro lidská práva a bylo by velmi dobré, kdyby před nás musel předstoupit, abychom se ho zeptali na jeho obrovské zločiny. To se nestalo, ale myslím, že Bůh se ve své moudrosti rozhodl připravit o život tak, jak to udělal. Amin byl už dlouho velmi nemocný, byl v komatu, a podle mně to byl alespoň částečný trest za zločiny, kterých se dopustil".

Markéta Kaclová, Kateřina Pospíšilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme