Japonské korály pochodují k severu

26. leden 2011
Monitor

Až se oceány příliš ohřejí, korály se prostě přestěhují do vyšších zeměpisných šířek. To naznačuje výzkum korálových útesů u pobřeží Japonska.

Teplota vody v japonských mořích se za posledních 100 let zvýšila o 0,7 až 2,4 stupně Celsia. Záznamy o výskytu korálů, které sahají až do roku 1930, ukazují, že některé korály s touto změnou nejsou ani trochu spokojené a stěhují se pryč. Čtyři z devíti různých studovaných typů korálů posunují oblast svého výskytu směrem k severnímu pólu. Stěhování berou až závratným tempem – jeden druh se díky příznivým mořským proudům, které unášejí polypy korálů, posouvá o celých 14 kilometrů za rok. Z pohledu geologického času to je, jako by korály dnes byly u Japonska a zítra jsme je už mohli najít na severním pólu, říkají vědci.

Studie z Japonska je vůbec prvním zdokumentovaným příkladem masové migrace korálů, ale její výsledky se shodují s pozorováním z jiných oblastí. Už v roce 2004 byly dva druhy korálů z Floridy objeveny mnohem severněji, než odpovídá jejich běžnému výskytu. V Austrálii se zase směrem k jižnímu pólu začaly posunovat některé druhy korálových ryb. Může to naznačovat, že korály jsou schopné rychle zareagovat na důsledky klimatických změn. Jaký dopad však jejich stěhování bude mít na celý oceánský ekosystém, se zatím dá jen těžko odhadnout.

Zdroj: Geophysical Research Letters, Nature News

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.