Kolapsy společností

28. leden 2011
Třetí dimenze

Existují obecná pravidla pádu civilizace? Prožíváme jej nyní?

První lednový diskusní večer pro vás a diváky v sále připravili opět společně časopis Vesmír, Lidová univerzita Městské knihovny a Český rozhlas Leonardo. Kolapsy společností jsou téma tak široké, že jej není možné vyčerpat za hodinu. My jsme se pokusili určit jeho základní rysy pomocí odborníků z různých oborů - historika, filozofa a biologa, ekonoma. Věnovali jsme se tomu, jak pojem „kolaps“ tyto obory obecně vnímají. Věnovali jsme se signálům, které nastávající kolaps ohlašují – ve společnostech minulých, ale především v té současné euroamerické.

Námět na tuto debatu vznikl v redakci časopisu Vesmír a jeho podnětem byl sborník Něco překrásného se končí, který sestavili účastníci semináře pořádaného v roce 2007 Českým egyptologickým ústavem a Archeologickým ústavem.

Znamená kolaps katastrofu a zánik? Zažil starý Egypt kolaps? Nebo velkou transformaci? Proč jsou kolapsem ohroženy složité společnosti? Co je to „mezní výnos“? Je evropská integrace „pyramidou“, předznamenáním zániku? Prožívá české vysoké školství kolaps?

Pozvání Marka Kuchaříka k diskuzi v Městské knihovně přijali prof. Miroslav Bárta z Českého egyptologického ústavu Filosofické fakulty UK v Praze, prof. Stanislav Komárek z Katedry filosofie Přírodovědecké fakulty UK v Praze a Mojmír Hampl, viceguvernér České národní banky.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

VIDEO: Kolapsy společností


Témata Třetí dimenze od 24. ledna do 28. ledna:

Pondělí: oči už dávno nestačí
Úterý: péče o talenty
Středa: když je kůže nemocná
Čtvrtek: zločiny proti lidskosti
Pátek: kolapsy civilizací

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.