Život v jednom dni: Globální filmový experiment

28. leden 2011

Osm a půl tisíce hodin záznamu od lidí z tisíce a dvaadevadesáti zemí světa sestřihaných do celovečerního filmu. Tak zní idea snímku Life in a day (Život v jednom dni), za nímž stojí bratrský producentský tandem Ridley a Tony Scott a skotský režisér Kevin MacDonald (např. Poslední skotský král). O co jde? O nic menšího, než o globální filmový experiment, který může proměnit náš pohled na problematiku sociálních médií.

24. července 2010 nahráli na speciálně vytvořený youtube kanál svá osobní videa lidé z různých koutů naší planety; ti, kteří byli následně jmenovanou trojicí tvůrců vybráni do finálního sestřihu, se pak stali spolutvůrci projektu a jsou v titulcích uvedeni jako režiséři (co-director). Žádné finanční odměny sice s výběrem videa do konečného filmového tvaru spojené nebyly, ale tady jde samozřejmě především o zážitek a pozornost, která se k akci právem stáčí.

První ohlasy na včera premiérovaný (a od šesti večer tamního času na youtube živě streamovaný) snímek jsou víceméně nadšené. Recenzenti a blogeři oceňují zejména bezešvé vyprávění: místo potenciální střihové nudy tu prý dominuje obratnost a elegance. Autoři preferovali spíše videa ve vysokém rozlišení, obsahově nicméně nekladli žádná omezení - v instrukcích pouze upozorňovali na fakt, že by mělo jít o osobní výpověď. Diváci tak mohli sledovat, jak se úvodní obraz vycházejícího měsíce překlene do výjevů, v nichž žena po dvojité mastektomii mluví se svým synem, ruský parkourový specialista proniká městem, ukrajinští pasáčci koz se potulují po polích a anglický student zapíjí se svým otcem promoci.



Na americké publikum nepochybně zabral mix autenticity a akcentu na emoce: „Je to lidský příběh: smutný, veselý, depresivní, odpudivý, inspirativní a snivý zároveň", píše se v magazínu Saltlake. Tohle bude na celém projektu asi to nejpodstatnější: půvab života je tu spatřován ve všednosti, v obyčejných rituálech jediného dne.

Kombinace filmového média a potenciálu největšího serveru pro sdílení video souborů otevírá nové možnosti i otázky. Žijeme zkrátka v době, kdy lze režiséra i skladatele vyhledat na YouTube a místo kamery použít třeba nový iPhone. Jak známo, Lady Gaga vyvíjí pro firmu Canon fotící brýle, Gorillaz na štědrý den vydali desku vytvořenou výhradně na iPadu. iPadni komu padni, zdá se, že spojení lidské kreativity a digitálních technologií bude v budoucnu plodnější, než jsme si zatím dokázali představit.

P.s.: V pátek 28. ledna v sedm hodin večer našeho času můžete vidět záznam světové premiéry i s českými titulky.

Spustit audio