Tyranosaurus nebyl žádný mrchožrout

28. leden 2011
Monitor

Pokud bychom měli tyranosaury přirovnat k dnešním africkým dravcům, podobali by se spíše lvům než mrchožravým hyenám.

Tyrannosaurus rex je sice ikonickým dravcem druhohor, ale to ještě neznamená, že jej všichni považují za aktivního lovce. Existuje skupina paleontologů, která mu přisuzuje spíše úlohu mrchožroura. Dospět v debatě o potravní strategii tyranosaurů k závěru jenom na základě fosilních nálezů je obtížné, protože dva druhy s podobnou morfologií těla mohou vyznávat zcela odlišnou potravní strategii. Příkladem ze současnosti jsou mrchožraví supové a aktivně lovící orli. Výzkumníci z Londýnské zoologické společnosti proto zvolili zcela jiný přístup a na stravování tyranosaurů se podívali z ekologického hlediska. Na základě vztahů mezi různými druhy současných dravců žijících v Národním parku Serengeti vytvořili ekologický model, který aplikovali na severoamerické druhohorní ekosystémy.

Výsledky studie ukazují, že tyranosaurus v nich zřejmě hrál roli podobnější lvům než hyenám, protože jako mrchožrout by neměl šanci uspokojit nároky svého přibližně sedmitunového těla. Velké mršiny byly relativně vzácné a při jejich hledání by tyranosaura dávno předhonily menší a hojnější druhy teropodních dinosaurů. Aby se uživil, neměl proto tyranosaurus – stejně jako jiní extrémně velcí draví dinosauři – jinou možnost, než aktivně lovit. Je pravděpodobné, že se podobně jako dnešní lvi nebo lední medvědi vydával za kořistí na dlouhé vzdálenosti.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.