Růstový faktor zlepšuje paměť

28. leden 2011
Monitor

Růst a paměť jsou dva zcela odlišné procesy. Přesto se zdá, že v upevňování vzpomínek hraje důležitou roli hormon, který podporuje růst.

Inzulínu podobný růstový faktor II (insulin-like growth factor II, IGF-II) na první pohled nevypadá jako „zlepšovák paměti“ – jeho úkolem je stimulovat buňky k růstu a opravám. Jeho molekuly se však vyskytují v hipokampu, tedy struktuře mozku spojované s učením a pamětí. Neurovědce z Lékařské fakulty Mount Sinai v New Yorku zajímalo, jestli se růstový faktor může podílet na formování a udržování vzpomínek. V prvním experimentu vypustili laboratorní potkany do bludiště s jednou zatemněnou částí. Pokud do ní potkan vstoupil, dostal slabý elektrický šok do tlapky. Potkani princip brzy pochopili a to, jak dlouho váhali před vstupem na temné území, dalo vědcům představu o síle jejich vzpomínek.

Krátce po elektrickém šoku, kdy se formovala nepříjemná vzpomínka, hladina růstového faktoru v hipokampu stoupla. Když však vědci jeho produkci zablokovali, potkani si nic nepamatovali a do tmavé části bludiště vstupovali znovu a znovu. V posledním experimentu potkani naopak dostali dávku růstového faktoru přímo do hipokampu. Injekce způsobila, že zvířata si elektrický šok pamatovala mnohem intenzivněji a jejich vzpomínky přetrvávaly výrazně delší dobu. Autoři studie proto došli k závěru, že inzulínu podobný růstový faktor II se zúčastní procesu konsolidace vzpomínek, ve kterém se čerstvé a tvárné vzpomínky upevňují. Předběžné výsledky naznačují, že zesiluje spojení mezi jednotlivými neurony a teoreticky by se tak mohl uplatnit v léčbě demence.

Zdroj: Nature, Science Daily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.