Malá Hanoj ve střední Evropě

1. únor 2011
Třetí dimenze

Vietnamská komunita v České republice platila až donedávna za uzavřenou a nepřístupnou, s nástupem nové generace v ní však dochází ke změnám uvnitř i navenek.

O příslušnících vietnamské menšiny jsme se mohli v poslední době doslechnout a dočíst poměrně často, ať už v souvislosti s tržnicí SAPA v Praze na Libuši nebo fiktivní mladou autorkou, která uspěla v literární soutěži Knižního klubu. Vietnamci však do tehdejšího Československa začali přicházet už v druhé polovině 50. let. Dnes představují třetí nejpočetnější skupinu cizinců s dlouhodobým či trvalým pobytem v České republice. Většinovou společností jsou však nadále vnímáni jako nenápadní a izolovaní. Tématu se věnuje v repríze dnešní Třetí dimenze.

Aby mohli Vietnamci odjet za prací, ohrozí tím mnohdy i vlastní rodiny

Jaké jsou kořeny vietnamského přistěhovalectví do České republiky? Čím se od sebe liší jednotlivé přistěhovalecké vlny? Platí ještě stereotyp Vietnamce jako obchodníka s obuví?

Pozvání Terezy Burianové k diskusi přijaly Mgr. Eva Pechová z občanského sdružení Klub Hanoi a Mgr. Marika Strašáková z Ústavu dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 31. ledna do 4. února:

Pondělí: sokolské hnutí a ČSR
Úterý: malá Hanoj ve střední Evropě
Středa: legie 100
Čtvrtek: spory kolem odboje
Pátek: elektronika láme rekordy

Spustit audio