Sněhové překvapení

31. leden 2011

Děti ze zoologického kroužku Tygříci vytvořily z čerstvého sněhu nejrůznější postavy. Díky jejich šikovnosti vznikli sněhová želva, tučňák, žirafa, šnek a další figurky. Ty zoologové použili v rámci tzv. enrichmentu, ten je důležitou součástí chovu v Zoo Dvůr Králové.

Běžně se výraz nepřekládá, ale jde o obohacení životního prostředí, zpestření života zvířat v zahradě. Slouží zejména k vyplnění volného času chovaných zvířat, k trénování jejich schopností, chápání atd.

Ošetřovatelé sněhové výtvory ozdobili větvičkami, mrkví, listy zelí. Převezli je k lemurům a levhartům. Sněhového překvapení se jako první dočkali lemuři. Ti zpočátku na sněhová zvířata nechápavě koukali, brzy je však začali zkoumat. Nejvíc je zajímali větvičky, které ze sněhové hmoty vyndávali a ochutnávali. Odvážnější jedinci se rozhodli získat i mrkev a tak po sněhových figurkách lezli. Někteří sníh dokonce ochutnali. „Je to pro ně zpestření, snažíme se vymýšlet různé akce, aby se zvířata bavila, učila, poznávala nové věci,“ vysvětlila zooložka Zdena Jeřábková.

Sněhový enrichment v Zoo Dvůr Králové

Zbývající sněhová díla čekala na levharty, mezi nimi byla nejodvážnější samice, zatímco koťata se nejdřív držela stranou. Samice opatrně našlapovala kolem tučňáka ze sněhu a prohlížela si ho. V mžiku ho svalila na zem. Později se osmělila i koťata, vyšla do výběhu a začala sníh zkoumat. I pro ně to byl nevšední zážitek a zpestření. Enrichment je velkým přínosem v podstatě pro všechna zvířata a zoologové nejrůznější akce pro ně připravují a vymýšlejí neustále.

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio