Zelená na semaforech bude blikat

30. leden 2011

S blikajícím zeleným světlem na semaforech bychom se už nemuseli setkávat jenom za hranicemi. Meziresortní komise ministerstva dopravy totiž navrhuje, aby zelené světlo při přechodu na červenou blikalo i u nás a upozornilo tak řidiče na to, že bude muset zastavit. Kuriózní je ovšem důvod, proč to navrhuje.

„Já mám informaci, že když se kupují nové semafory na křižovatky, například od výrobce Siemens, musí se za nemalé peníze měnit software, aby se odstranilo blikání zelené před spadnutím oranžové. Prvotní myšlenka byla tedy snížení nákladů,“ poodhaluje na první pohled neuvěřitelnou informaci šéf meziresortní komise ministerstva dopravy a poslanec Stanislav Huml.

Je to však jasný důkaz toho, že i výrobci si uvědomují, že blikající zelené světlo při přechodu na červenou má na semaforech výrazný bezpečnostní aspekt. Potvrzuje to i dopravní psycholog Karel Havlík. „Blikající světlo vždy zvyšuje pozornost a zlepšuje zrakové vnímání – jinými slovy upoutá. Větší jistota je, že řidič žlutou barvu, tedy změnu ze zelené na červenou, nepřehlédne.“

To může být samozřejmě náhodou, ale také záměrně – jak známo, čeští řidiči velmi často zapomínají, že na žluté světlo by měli zastavit vozidlo, aby na červenou už opravdu stálo. Jenže realita je jiná:

„Řidiči se samozřejmě snaží projet křižovatkou do poslední chvíle, takže s předstihem nezpomalují.“
„Nejezdím rychle, takže když se na semaforu objeví oranžová, bez problémů zastavím.“
„Když za mnou někdo jede, tak sleduji ve zpětném zrcátku, zda-li to stačí ubrzdit,“ odpověděli řidiči dotázaní v naší anketě.

Zavedení blikající zelené na semaforech by v našich podmínkách nemuselo trvat dlouho, protože k tomu stačí prováděcí vyhláška ministra dopravy. Proto by se přerušovaná zelená mohla objevit na našich křižovatkách ještě letos.

„Provedli jsme rozbor, ze kterého vyplývá, že by mírně poklesla rychlost vozidel a zhoršila se kapacita průjezdu křižovatkou, protože lidé by dříve zastavovali. Ovšem všechno vede k vyšší bezpečnosti na silnicích,“ uzavírá Stanislav Huml.

autor: evk
Spustit audio