František Kocourek: Ochrana rostlin a potraviny

2. únor 2011
Vstupte!

Dnešní rozhovor v pořadu Vstupte! připravil redaktor časopisu Vesmír Stanislav Vaněk. Se svým hostem bude hovořit o ochraně rostlin, entomologii a problematice spojené s nedostatkem potravin.

Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc., se narodil r. 1952 ve Svitavách. Vystudoval fytotechniku na Vysoké škole zemědělské v Brně a systematickou biologii a ekologii, specializaci entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze, kde získal i doktorát přírodních věd. Vědeckou kandidaturu v oboru zemědělská a lesnická fytopatologie a ochrana rostlin obhájil v roce 1988, profesorem pro obor ochrana rostlin byl jmenován v roce 2008. Svou profesní kariéru začal v Agrochemickém podniku Svitavy, od roku 1981 pracuje ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v.v.i., který již čtvrtým rokem řídí.

Zabývá se především zemědělskou entomologií a integrovanou ochranou rostlin, monitorováním škůdců a sledováním rezistence vůči insekticidům. Napsal množství původních vědeckých prací, přednáší na České zemědělské univerzitě v Praze a věnuje se i popularizaci svých oborů.

Zítra ve Vstupte!

Ve čtvrtečním pořadu Vstupte! budeme od 11 hodin "vracet život středověkým stavbám". Z mnohých zůstala do dnešních dní jen torza nebo je zcela proměnily následné přestavby, přesto jsou cesty, které nás mohou vrátit na samé počátky. Více už prozradí doc. ing. Michael Rykl z Fakulty architektury ČVUT.

autor: Stanislav Vaněk, Vesmír
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.