Prázdniny v Zoo Ostrava zaostřeny na šimpanze

1. únor 2011

V pátek 4. února zveme všechny školáky i neškoláky do ostravské zoologické zahrady. Na pololetní prázdniny jsme pro všechny připravili speciální program. V době od 11 do 13 hodin bude otevřeno výukové centrum pro veřejnost, kde se můžou zájemci mimo jiné dozvědět, jak přikrmovat zvířata v zimě, které stopy najdeme v zimě na sněhu nebo proč medvědi celou zimu prospí.

Ve výukovém centru se také nachází bohatá sbírka preparátů (vycpanin, lebek, zubů atd.), které využívají pracovníci zoo při výukových programech pro školy. Ve 13 hodin pak proběhne v pavilonu opic narozeninová oslava hned tří tamních šimpanzů. Samice Hope oslaví kulaté 20. narozeniny, její dcera Bambari 10. a samec Sebastian 26. Pro oslavence bude připraven speciální dort a další dobroty, které mají šimpanzi rádi.

Šimpanzí oslavou si také připomeneme kampaň evropských zoologických zahrad, která byla vyhlášená loni na podzim a která je tentokrát věnovaná právě lidoopům. Kampaň upozorňuje na problematiku ohrožení, kterému musejí nejen šimpanzi, ale také gorily, orangutani a giboni ve volné přírodě čelit. Největší hrozbu pro všechny zástupce představuje ztráta jejich přirozeného prostředí a nelegální lov. Příčinou dramatického úbytku přirozeného prostředí, tedy pralesa, je těžba dřeva a dalších nerostných surovin (např. pro výrobu mobilních telefonů) a zisk půdy pro zemědělské účely, v Asii především pro pěstování palmy olejné. Více se o kampani dozvíte zde.

V této souvislosti připomínáme, že je nadále možné do zoo přinést svůj starý mobilní telefon, a zapojit se tak do jednoho konkrétního projektu na záchranu goril a dalších afrických zvířat (podrobnosti najdete zde).

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio