V Plzni a Klatovech budou zprovozněny dvě výslechové místnosti pro dětské svědky a oběti trestné činnosti

1. únor 2011

V Plzeňském kraji vznikly dvě speciální výslechové místnosti určené pro dětské svědky a oběti trestné činnosti. Jedna je v Plzni v areálu Fakultní nemocnice a druhá v Klatovech, také v nemocnici. Děti tak nebudou muset absolvovat výslechy ve stresujících policejních kancelářích, ale v neformálním, příjemně působícím prostředí. Janě Kosové to potvrdil Rudolf Císař, náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování.

Výslechové prostory sestávají ze tří sousedících místností, každá má samostatný vchod. Výslechová místnost je zařízena pro co nejlepší pocit a co nejmenší stres dětí - je tam sedací souprava, televize, hračky, knížky, pastelky či obrázky. Polopropustné zrcadlo, kamery a mikrofony přenášejí dění do monitorovací místnosti. Jsou skryté, aby nebudily pozornost. S dítětem je v místnosti většinou jedna osoba, ostatní vyšetřovatelé, obhájce, státní zástupce, rodiče, případně psycholog mohou výslech sledovat přes polopropustné zrcadlo a záznam ve vedlejší místnosti.

Zřízení a vybavení místností přišlo na více než milion korun. Plzeňský kraj dal téměř 458.000 a ministerstvo vnitra skoro 570.000 korun. Kromě policie je mohou využít například i orgány sociálně právní ochrany dětí.

Výslechové místnosti pro dětské svědky a oběti trestné činnosti vznikají v České republice od roku 2007. Tehdy je otevírala především policie. Později se přidaly i radnice. Plzeňský kraj je mezi kraji první, kdo projekt uskutečnil. V součanosti už je výslechových místností 22.

autor: kos
Spustit audio