Obce na Třinecku odmítly vyšší mýtné pro kamiony

1. únor 2011
Zprávy , Zprávy

Obce na Třinecku odmítly plán, který měl omezit průjezd kamionů. Řešení přeplněné silnice I/11 sliboval vloni ministr dopravy Vít Bárta.

Ministr starostům při osobním jednání nabídl, že komunikace zpoplatní větším mýtem v době dopravní špičky. Systém naopak počítal s úlevami v době, kdy jsou cesty volné. Postižené obce se ale s ministerstvem nakonec nedohodly. Důvodem jsou letošní opravy.

„Po dobu půl až tři čtvrtě roku bude část tranzitní dopravy odkloněna přes Třinec. Zavedení mýtného již v tomto roce by nám neposkytlo hodnověrný výsledek, zda-li opatření přináší nějaký efekt. Proto jsme se dohodli, že v letošním roce nebude zavedeno toto speciální mýtné, ale že se k němu vrátíme na konci roku, kdy ta dopravní omezení budou za námi,“ vysvětluje starosta Bystřice Ladislav Olšar.

Ministerstvo dopravy je postojem starostů na Třinecku zklamané. Mimo jiné proto, že na protest proti husté dopravě tamní starostové a lidé v minulosti opakovaně zablokovali mezinárodní silniční tah. Státní plán měl regionu pomoci do doby, než vznikne nová silnice.

„Měl to být vlastně i pilotní projekt, nicméně to samosprávě, hospodářské komoře i dopravcům přišlo jako neadekvátní. My jsme to chtěli zavést v dobré víře, že té oblasti pomůžeme. Pokud si to místní zástupci samosprávy nemyslí, nebudeme to samozřejmě prosazovat proti jejich vůli,“ říká mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský.

Spustit audio