Vazby mezi přírodou a krajinou

2. únor 2011

Srdečně vás zveme na mezioborovou debatní přednášku na téma Vazby mezi přírodou a krajinou. Úvod do problému přednese prof. Ing. Jaroslav Machovec (emeritní profesor Zahradnické fakulty v Lednici).

Úvahy na téma co je to krajina, respektive kulturní krajina, co je ještě příroda, co už je civilizace a dílo člověka, jak je propojit, zda a jak je chránit, kultivovat, přeměňovat či likvidovat zaznívají na různých místech a konferencích. Z hlediska přírodně krajinářského, záchranného a botanického se tímto tématem zabývají botanikové, například odborníci sdružení v České botanické společnosti. Z hlediska kulturně krajinářského, pěstebního a zahradnického jsou k problému kompetentní odborní zahradníci a zahradní architekti. Do debaty se zapojují, často mají poslední slovo nebo rozhodují: laičtí i extremističtí ochranáři, lesníci a zemědělci, zájmové organizace, veřejnost, politikové, úředníci.

Tato přednáška volně navazuje na diskusi, která probíhá jednak v časopise Zahrada-park-krajina mezi zahradnickými odborníky, a jednak mezi botanickými zahradami, a která vyústila mimo jiné i v mnohé neúspěšné pokusy navázat kontakt s Ministerstvem životního prostředí ČR nejen na téma pěstování a kácení dřevin mimo les. Dlouhodobá snaha profesních organizací o změny v legislativě je během na velmi dlouhou trať, která je plná překážek. Součástí tohoto běhu musí být i seznamování odborné i laické veřejnosti s názory odborníků, komunikace všech stran a ujasňování problému.

Přednáška se koná ve středu 16. února 2011 od 16 hodin v aule Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, Kotlářská 2, 611 37. Přednáška je veřejná.

Spustit audio