2. února 2011

1. únor 2011

Aster Aweke - Fiker

Aster Aweke se narodila v severní Etiopii, vyrůstala v hlavním městě Addis Abebě, a pro dráhu zpěvačky se rozhodla přesto, že v Africe je na rozdíl od Evropy hudební profese považována za cosi méněcenného. Tehdy natočila celkem 9 alb, vydaných na kazetách, což byl v Africe dlouhou dobu ten nejoblíbenější hudební nosič. Když se ale v Etiopii dostala k moci tvrdá stalinistická diktatura, rozhodla se odjet do Spojených států a pokračovat ve studiu. Usadila se v severní Kalifornii a nepočítala s tím, že by se ještě někdy vrátila k hudbě. To se ale brzy změnilo: přátelé ji přesvědčili, aby opět začala zpívat. Velkým překvapením bylo, že Aster Aweke si dokázala získat publikum i v cizině, a to přesto, že etiopská hudba působí svými pentatonickými intervaly na nepřipraveného posluchače poněkud nezvykle. Zpěvačka se přestěhovala z Kalifornie do Washingtonu, hlavního města Spojených států, kde žije početná komunita afrických diplomatů i obchodníků. Zpočátku vystupovala ve washingtonských etiopských restaurantech, ale později vzbudila zájem bělošského publika a natočila několik alb v Londýně. Fiker je její předposlední album, vznikalo v Addis Abebě i ve Washingtonu.

Andd Adirgen

Netsa Negn

Aster Aweke se jako začínající zpěvačka se prosadila na scéně divadla Hager Fikir v Addis Abebě, které je nejen významným kulturním centrem Etiopie, ale také nejstarším divadlem na africkém kontinentě, které od svého vzniku sloužilo Afričanům, a nikoli evropským koloniálním mocnostem. Začínala zde řada dalších etiopským umělců, a hrají se zde hry jak světových, tak etiopských autorů. Divadlo vzniklo z vlasteneckých pohnutek před italskou invazí do Etiopie v době fašistické expanze, jeho název znamená Láska k vlasti, což se zčásti shoduje s názvem album, z nějž dnes hrajeme, které se jmenuje Fikir, Láska. Takhle zní jeho titulní píseň:

Fikir

Azezo

Aster Aweke bývá často označována za etiopskou Janis Joplin či Arethu Franklin. Zpívá emocionálně vypjaté taneční písně i balady, a přestože ji doprovázejí západní nástroje s dechovou sekcí, její hudba má typicky etiopský ráz, díky ostře řezaným melodiím a pentatonické stupnici, která je základem etiopské hudby.

Chal-chal

Yamral

Murit

Sewenetae Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Aster Aweke

Spustit audio