Zoo Jihlava hlásí první letošní přírůstky

2. únor 2011

I v zimě se Zoologická zahrada Jihlava raduje z mláďat – mezi úplně první letošní přírůstky patří kozy kamerunské (v průběhu ledna se narodili celkem 3 samci a 2 samičky), pozadu nezůstaly ani ovce romanovské – v jejich výběhu jsou k vidění první dvě letošní jehňátka a nyní konečně i něco exotického – 26. ledna spatřily světlo světa také první letošní miminka afrických šelmiček surikat.

Početná surikatí skupina se tak rozrostla o celkem 4 mláďata zatím neznámého pohlaví, o které se matka a tzv. „chůvy“ (starší sestry) zatím pečlivě starají v norách nebo termitištích skryté očím návštěvníků. Až se na jaře ukáže celá rodinka ve venkovním výběhu, bude se opravdu na co dívat – surikat je nyní už celkem 21.

Doba březosti u surikat je 75 dní a samička rodí 4-5 mláďat. Surikata (Suricata suricatta) je denní a pospolitě žijící zvíře. V přírodě žije v jižní Africe, kde tvoří až třicetičlenné kolonie, které žijí v norách. Brzy ráno vycházejí ven, posedávají a sluní se, poté vyhledávají kořist. Dlouhé drápy na předních končetinách používají k vyhrabávání doupěte a potravy - hlavně hmyzu, pavouků a jiných malých živočichů, ale také kořenů nebo cibulek rostlin. Ve skupinách mají surikaty přesně rozdělené úlohy: stráže hlídají oblohu a obzor a pátrají po možném nebezpečí, chůvy se starají o mláďata, která si hrají pod jejich dohledem v blízkosti nory, lovci vyhrabávají potravu a část kořisti přinášejí mláďatům a učitelé vodí mladá zvířata na lov.

autor: Zoo Jihlava
Spustit audio