Projekt Slunce v zoo

3. únor 2011

Zoologická zahrada Liberec uspěla s grantem: Slunce v zoo – ochrana klimatu a obnovitelné zdroje v Zoo Liberec u Německé spolkové nadace pro životní prostředí v Osnabrücku (Deutsche Bundesstiftung Umwelt - DBU). Projekt zapadá do koncepce Zoo Liberec – zelená zoo.

Zoo Liberec se snaží v posledních letech zavádět šetrnější technologie k životnímu prostředí do své každodenní činnosti. Podařilo se zapojit do projektu Zelená organizace, zavést systém třídění odpadů pro zaměstnance i návštěvníky, zoo používá i jeden automobil na hybridní pohon, ekologicky šetrnější čistící prostředky české výroby, byl zaveden prodej fair trade výrobků apod.

Všechny zamýšlené aktivity v rámci nového projektu mají dva cíle: vzdělávání a osvětu pro širokou veřejnost (výchova k udržitelnému rozvoji) a zvyšování ekogramotnosti návštěvníků Zoo Liberec a demonstrace využití obnovitelných zdrojů (OZE). Především jde o:

sluneční energii tepelnou,
sluneční energii elektrickou,
model malé vodní elektrárny,
demonstraci skleníkového efektu. První 2 aplikace budou výkonově větší, malá vodní elektrárna bude z důvodu malého průtoku v Jizerském potoce spíše symbolického/demonstračního významu. Působení skleníkového efektu jako základu všech zasklených slunečních kolektorů bude demonstrováno u stávajícího zaskleného prostoru pro plameňáky.

Sluneční energie tepelná
Navrhuje se solární soustava na nově realizované střeše občerstvovacího prostoru před bufetem GIBON. Sluneční kolektory budou dvojího druhu: ploché a vakuové trubicové, zapojené v jediném primárním okruhu. Jejich velikost bude úměrná požadovanému osvětovému významu, tedy budou umístěny pouze směrem k prostoru pro pěší návštěvníky, aby byly z terénu dobře viditelné. Jejich sklon 45o a orientace v ose střechy, tj. zhruba JJV. Velikost zařízení odpovídá demonstračnímu charakteru. Solární TV bude využívána pro přímou spotřebu v objektu občerstvení. Návštěvníci budou s technologií seznámeni na interaktivní informační tabuli s teplotou TV, výkonovými grafy apod. Provoz soustavy bude celoroční (doklad o působení skleníkového efektu i v období mrazů), kdy bude naplněna ekologickou nemrznoucí kapalinou.

Fotovoltaická čerpací stanice a elektromobil
V současné době je veškerý potřebný materiál, krmivo, odpady apod. svážen a rozvážen automobily na fosilní paliva. V rámci plánovaného projektu chce Zoo Liberec prezentovat i ekologicky šetrný způsob dopravy těchto materiálů v rámci areálu – nákup elektromobilu. Provoz bude mnohem tišší a bez zplodin, což uvítají především návštěvníci Zoo Liberec i chovaná zvířata. K elektromobilu bude zřízena i fotovoltaická „čerpací stanice“. Tato zastřešená čerpací stanice (střecha je pokryta fotovoltaickými články) bude předávat vzniklou energii v době, kdy nebude nutné nabíjet baterie do elektromobilů, k ohřevu teplé vody do přilehlého skleníku, kde se pěstují rostliny do expozic zoo. Navrhuje se menší rovněž solární soustava fotovoltaických panelů, které budou umístěny i na okraji stávající střechy prodejny suvenýrů. Aby nebyla výrazně potlačena atmosféra stávajících staveb v tomto prostoru, budou použity horizontální panely. Jejich sklon bude rovněž 45o a orientace v ose střechy, tj. opět zhruba JJV. Stávající střechu bude nutné posoudit staticky a pro panely navrhnout roznášecí ocelovou konstrukci. V zimním období s velkým množstvím sněhu bude nutné sníh z kolektorů uměle odstranit. Panely budou vyrábět pouze stejnosměrný proud 24 V, který bude shromažďován do akumulátorů. Z důvodu zjednodušení obsluhy a zajištění bezpečnosti obsluhy i návštěvníků se navrhuje tzv. „ostrovní“ soustava s akumulací. Jako elektrické spotřebiče se navrhují žárovky na stejnosměrný proud, které budou umístěny částečně pod venkovní částí střechy a částečně v prodejně.

Malá vodní elektrárna
Stávající Jizerský potok není tak vodnatý, aby bylo možné provozovat malou vodní elektrárnu. Přesto je možné sílu vodní energie aplikovat i na malé průtoky a ukázat projev této síly jako mechanickou sílu pro pohyb malé vodní atrakce (princip starých mechanických vodních hraček na horských potocích). Navrhuje se běžné vodní lopatkové kolo se spodním průtokem, jehož rotační pohyb bude přenášen řemenicí na malé peristaltické čerpadlo, které bude potoční vodu dodávat malému Segnerovu kolu. To se bude proudem svých minimálně 4 malých trysek samočinně otáčet a zkrápět vodní kolo. Aby se při větších průtocích zařízení nepoškodilo, bude umístěno na plovácích tak, že oběžné kolo bude ponořeno ve vodě stále stejně hluboko.

Skleníkový efekt
Princip umělého skleníkového efektu, který je využíván u slunečních kolektorů a který má svou obdobu i v atmosférickém skleníkovém efektu (lidskou činností zhoršuje a vyvolává globální oteplování), lze velmi jednoduše ukázat na zaskleném kruhovém jezírku. Pod zasklením je vždy vyšší teplota než vně zasklení. Navrhuje se instalace dvou velkých teploměrů, kdy jeden bude umístěn pod sklem a druhý vně zasklení pod stříškou, aby jeho měření nebylo ovlivňováno přímým slunečním svitem. Při slunečním svitu bude teplota vnitřního teploměru podstatně vyšší než u venkovního teploměru, což lze vysvětlit a komentovat na vedlejší informační tabuli.

Německá spolková nadace pro životní prostředí byla založena z iniciativy spolkového ministra financí pana Theo Waigla v roce 1990 s cílem podporovat inovativní projekty v ochraně životního prostředí. Úroky ze základního jmění nadace, získané privatizací Salzgitter AG, jsou investovány do podpory ekologických projektů nejen ve Spolkové republice Německo, ale i v zahraničí.

autoři: ZOO Liberec , Středisko ekologické výchovy Divizna
Spustit audio