Pošta v Milostíně na Rakovnicku začala razítkovat valentýnská přání

2. únor 2011

Tato tradice se tu drží už desátý rok. Letošní valentýnské razítko navrhl výtvarník Pavel Sivko. Motiv symbolizuje dva zamilované, kteří si připíjejí sklenkou ve tvaru srdce. Pro valentýnské razítko si do Milostína jezdí lidé z celé republiky, získat ho ale můžete i poštou.

Každý rok je razítko z Milostína jiné, letošní motiv popisuje zdejší poštmistrová Andrea Holátková. "Na letošním razítku jsou dvě ruce naproti sobě a každá drží štamprličku se srdíčkem."

Loni Andrea Holátková orazítkovala 1 800 valentýnských přání, rok předtím to bylo přes tři tisíce. I když si už pátý rok vždy v první polovině února práci bere i domů, vůbec jí to nevadí. "Určitě mě ta práce baví, protože si říkám, že když si lidé na sebe vzpomenou, pošlou si přáníčko, tak je to hezké a příjemné."

Na svátek Valentýna jsou podle paní poštmistrové reakce různé, někomu se třeba nelíbí, že je to americká tradice. Pro razítko si ale přesto hodně lidí přijde. A jako na zavolanou přišla do miniaturní milostínské pošty jedna místní obyvatelka. Po zaplacení složenek si nechala orazítkovat hned několik valentýnských pohledů. A prozradila nám, pro koho je má. "Pro vnoučata, známým to posílám, každý rok."

A přání s valentýnským razítkem dostává i rodina Andrey Holátkové. "Každý rok, manžel i syn dostanou ode mě přáníčko, posílám to i rodině, babičce a rodičům."

Pošta v Milostíně se i přes zavedenou tradici zřejmě nevyhne nějakým změnám. Ke zrušení této pobočky ale snad nedojde. "Bylo tady navržené nějaké omezení hodin, ale zatím jsme to ustáli. Věřím, že pošta bude fungovat dál, myslím, že i kvůli Valentýnu by byla škoda to zrušit," říká Andrea Holátková.

A zákaznice z pošty se přidává. "Třeba centrální pošta v Hořesedelích, tak tam odsud vůbec není spojení, bylo by to špatný určitě, i proto, že ve vesnici jsou hlavně starší lidi." A ti by poštovní služby v místě bydliště určitě postrádali. Každopádně zatím se v milostínské poště razítkuje o stošet. Pro speciální valentýnské razítko ale nemusíte jezdit až do Milostína, stačí když na adresu - Pošta Milostín 270 05 - odešlete obálku s přáním, na kterém bude nalepená známka a Andrea Holátková orazítkované přání odešle na vámi uvedenou adresu.

Razítkování valentýnských přání skončí v Milostíně tři dny po svátku svatého Valentýna, který připadá na 14. února.

autor: Jana Káninská
Spustit audio