Oteplení žene rostliny z hor do údolí

2. únor 2011

Zdravý selský rozum velí, že při oteplování budou rostliny šplhat stále výše po svazích hor, protože tam najdou optimální teplotu pro svůj růst. Ve skutečnosti však horské rostliny sestupují do nižších poloh.

Ve dvacátém století zaznamenali vědci celou řadu změn, jež lze přisoudit stoupajícím globálním teplotám. Tažní ptáci se navracejí časněji ze zimovišť na hnízdiště a pospíší si i se stavbou hnízda i kladením vajec. Rostliny některých oblastí mírného klimatického pásma dříve klíčí a kvetou. Areály rozšíření rostlin i živočichů se posouvají do vyšších zeměpisných šířek. Vědci logicky očekávali, že ve stále teplejším světě budou rostliny nacházet příhodnější podmínky ve vyšších nadmořských výškách. To se však nepotvrdilo. Tým vedený Solomonem Dobrowskim z University of Montana sledoval v Kalifornii rozšíření 64 horských rostlinných druhů v létech 1930 až 2010. Za tu dobu se zvýšila průměrná teplota ve sledované oblasti o 0,6°C . Rostliny však neprchají před horkem k vrcholkům hor. Naopak. Pomalu ale jistě sestupují z hor do údolí. Příhodnější podmínky nacházejí zjevně v menších nadmořských výškách.

Ve studii zveřejněné prestižním vědeckým týdeníkem Science nabízejí vědci pro tento překvapivý fenomén zajímavé vysvětlení. Teplota je pro pozemské organismy nesmírně důležitá. Neméně významné jsou i další faktory jejich životního prostředí, například dostupnost energie nebo vody. Vzestup teplot vedl v kalifornských horách ke zvýšení srážek. Zatímco na počátku dvacátého století panovalo v oblasti sucho, v současnosti jsou podmínky pro růst rostlin podstatně příhodnější. Dostatek vody otevřel rostlinám cestu do teplejších oblastí, než v jakých rostly předtím. Mnohé rostliny tak za posledních osmdesát let sestoupily v průměru o devadesát metrů nadmořské výšky.

K podobnému posunu zřejmě nedochází jen v Kalifornii. Dobrowski a jeho spolupracovníci poukazují na skutečnost, že na sever od 45° severní šířky došlo k zesílení srážek v Americe. Evropě a Asii. Modely vývoje klimatu počítají v nejbližší budoucnosti s tím, že trend k intenzivním srážkám neustane. Pochod horských rostlin do údolí tak bude zřejmě pokračovat.

Logo

Je zajímavé, že cestu k této studii nepřímo otevřela velká hospodářská krize ve třicátých letech 20. století, kdy americká vláda v rámci programu New Deal investovala velké prostředky do vědy a výzkumu. Americká U.S. Forest Service za tyto peníze zorganizovala výzkum a sběr dat, o rozšíření rostlinných druhů na území USA. Právě tyto údaje se ukazují pro hodnocení dlouhodobějších trendů ve vývoji klimatu, fauny a flóry jako klíčové.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.