Kamenožroutky a dřevožroutky

2. únor 2011

... aneb Podzemní svět saprofytů a bakterií.

Existence umělé štoly ve skleníku Fata Morgana inspirovala skupinku speleologů a montanistů k myšlence umístit právě sem fotografickou výstavu unikátních snímků hub a bakteriálních kolonií, které se za příhodných podmínek vytvářejí v řadě opuštěných důlních děl.

Zatímco živnou půdou hub se tu stávají dřevěné výztuže, zakládky a pražce, bakterie vytvářejí celý zvláštní ekosystém zajímavý zejména tím, že je téměř nezávislý na dodávce energie ze Slunce. Zdrojem energie se pro tyto bakterie stává specifický chemismus ložisek rud s nízkým pH a vysokým obsahem rozpuštěných kovů.

Do nedávné doby byly tyto organické výskyty pojmenovávány jen obecně, například: „vodní tulipán", „choroš důlní" a podobně. Bakteriální kolonie byly označovány převážně jako „sopel" nebo „rosoly". Podrobněji se těmito organickými výskyty začal zabývat až speleolog a biolog Lukáš Falteisek, kterému se podařilo identifikovat václavky, hnojníky, anýzovníky, pórnatky, líhy, čechratky a několik set druhů bakterií, z nichž nejkrásnější útvary vytvářejí zástupci rodu Ferrovum.Výstava si klade za cíl ukázat návštěvníkům pestrý organický svět ve světě anorganickém.

Výstava Kamenožroutky a dřevožroutky se koná ve dnech 8. až 27. února, úterý až neděle 9–16 hodin, v Botanické zahradě hl. m. Prahy v Troji, ve štole Skleníku Fata Morgana.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio