Střevní bakterie ovlivňují mysl

3. únor 2011

Ještě před 20 lety bychom si nad představou, že naše duševní rozpoložení ovlivňují bakterie žijící ve střevech klepali na čelo. Dnes je ale všechno jinak.

Výzkum v posledních dekádách ukázal, že naši neviditelní souputníci úzce souvisejí s naším zdravím a ovlivňují všechno možné od alergií po obezitu. Imunologové z Karolinského institutu ve Stockholmu si možné souvislosti mezi myslí a bakteriemi všimli ve chvíli, kdy zkoumali expresi genů, které ovlivňují produkci neurotransmiteru serotoninu. Zjistili, že genová exprese v mozku normálních a takzvaných germ-free myší, které v těle žádné bakterie nemají, se výrazně liší.

Rozdíly byly i v chování zvířat: germ-free myši se tolik nebály. Pokud však vědci jejich mláďata během nitroděložního vývoje vystavili bakteriím, byla po narození stejně plachá jako obyčejné myši. Další experimenty ukázaly, že v mozcích germ-free myší se rychleji rozkládají molekuly noradrenalinu a dopaminu, které souvisí s úzkostí. Všechny tyto objevy naznačují dosud netušenou možnost – střevní bakterie zřejmě produkují chemické látky, které ovlivňují vývoj mozku.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.