Rostliny předvídají infekci

3. únor 2011
Monitor

V chřipkové sezoně do sebe ládujeme vitamíny a všemožné preparáty na posílení imunity. Podobnou předvídavost kupodivu projevují i některé rostliny.

Biologové z Dukovy univerzity studovali, jak se rostlinky huseníčku (Arabidopsis thaliana), brání svém běžnému patogenu – houbám podobnému organismu průsvitce Hyaloperonospora arabidopsidis, který na listech zanechává bělavou plíseň. Průsvitka obvykle „útočí“ za úsvitu a jak vědci zjistili, rostlina to zřejmě předpovídá. Už večer se začne obrňovat tím, že zvýší expresi 22 genů, které se podílejí na obranyschopnosti rostlin.

Geneticky modifikované rostliny huseníčku, kterým vědci tyto geny vyřadili z provozu, nebyly schopné infekci přežít. Naproti tomu pro normální rostliny s fungujícími geny byl ranní útok průsvitky zřejmě jen malou nepříjemností, která je na životě nijak neohrožovala. Vědci upozorňují, že aktivitu oněch klíčových 22 genů částečně řídí světlo. „Možnost, že by imunitní systém rostlin mohl být řízen denními světelnými rytmy, nás vůbec nenapadla, ale rozhodně to dává smysl,“ říkají autoři studie.

Zdroj: New Scientist, Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.