Nový planetární systém

3. únor 2011
Monitor

Astronomové objevili dosud neznámý planetární systém, který tvoří šestice exoplanet. Jedna z nich zřejmě leží v obyvatelné zóně.

První známý planetární systém, který tvoří víc jak tři exoplanety, pomohla objevit sonda Kepler, kterou na lov malých exoplanet NASA vyslala už před dvěma lety. Systém tvoří jej šestice planet, které krouží kolem hvězdy Kepler-11 v souhvězdí Labutě a od nás je vzdálená asi 2000 světelných let. Všechny exoplanety jsou větší než Země a největší z nich se svou velikostí blíží Neptunu či Uranu. Hustota planet je však nižší než hustota Země a pravděpodobně je z části tvoří lehké plyny.

Pětice nově objevných exoplanet se nachází velmi blízko své hvězdy, kterou oběhne v rozmezí 10 až 47 dní. Pro srovnání, Merkuru trvá oběh Slunce 88 dní. Šestá, největší exoplaneta však zřejmě leží v obyvatelné zóně – tedy takové vzdálenosti od hvězdy, aby na ní teoreticky mohla existovat voda v kapalném stavu. Svou hvězdu obíhá ve vzdálenosti o polovinu menší než je vzdálenost Země od Slunce na jeden oběh potřebuje 118 dní.

Zdroj: Science Daily, Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.