Nejvzácnější křeček dělá potíže

3. únor 2011
Monitor

V Peru zavládla trochu paradoxní situace: hlodavec, který byl až dodneška považován za nesmírně vzácného, se už 40 let hemží kolem rybích farem a jejich majitelům způsobuje problémy.

Jihoamerický křeček vodní (Ichthyomys stolzmanni) patří k nejméně známým hlodavcům světa. Druh byl popsán za základě jediného exempláře z Peru, kde byl odchycen v nadmořské výšce 900 m. V podobných výškách žilo i dalších šest křečků vodních, které vědci našli ve 20. letech minulého století v Ekvádoru. A tím celá sága na dalších 90 let končí - po křečcích jako by se slehla zem. Asi 20 centimetrů dlouhá zvířátka však zřejmě byla daleko hojnější, než si odborníci představovali.

Peruánským zoologům se nyní podařilo odchytit dva křečky v provincii Huamanga asi 300 km jižně od místa prvního nálezu. Při hledání vzácných hlodavců se obrátili na místní obyvatele a ke svému překvapení zjistili, že ti křečky popisují nejen jako hojné, ale dokonce obtížné. V 70. letech minulého století začaly na řece Vinchos vznikat rybí farmy a křečci v čerstvě vylíhlém plůdku našli vítaný zdroj potravy. Lidé vypalují pobřežní porosty, ve kterých křečci žijí, a snaží se je lovit do pastí a sítí, ale křečci jsou výborní plavci a většinou unikají.

Navzdory tomu, že se křečci objevili až po vzniku rybích farem, si vědci nemyslí, že došlo k jejich náhlé populační explozi. Spíše si jich nikdo nevšiml až do doby, kdy se přistěhovali blíže lidem a začali je obtěžovat.

Zdroj: Mammalian Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.