Ostrava zvažuje prodej podílu ve firmě na výrobu vozů MHD

3. únor 2011

Ostrava chce do konce března rozhodnout, jestli zprivatizuje část společnosti Ekova Electric. Jde o novou dceřinou společnost městského dopravního podniku, která zaštituje výrobu a opravu tramvají i trolejbusů. Hodnota firmy se odhaduje na půl miliardy korun.

Se vstupem partnera nesouhlasí odboráři a část opozice. O podíl v nové firmě podle ostravského primátora Petra Kajnara stojí už teď dva zájemci. On sám prodej části Ekovy bude prosazovat.

„Jsem přesvědčen, že žádný strategický partner se nespokojí s minoritou. A zase není možné, aby město přepustilo kontrolní balík. Čili to je něco do 60 procent maximálně toho strategického partnera,“ řekl primátor.

S plánem na prodej většinové části Ekovy ale nesouhlasí odboráři Dopravního podniku Ostrava (DPO). Podle předáka Iva Protivínského to bude mít vliv na ekonomiku firmy.

„Pokud by dceřiná společnost zůstala ve stoprocentním vlastnictví města neboli pod DPO, tak se nic neděje, protože ten zisk zůstává tady. Ale v případě, že tam vstoupí strategický partner, tak v tu chvíli bude ten zisk někde jinde. A od toho se budou odvíjet i ceny jízdenek,“ upozorňuje Protivínský.

Šéfové dopravních firem ale nesouhlasí, zakázky DPO se budou soutěžit. Aby Ekova uspěla, musí nabídnout lepší ceny než konkurence.

Případnou privatizaci kromě odborářů ale kritizuje i opoziční Hnutí Ostravak. Podle zastupitele Petra Kausty by město nemělo zbavit vlivu nad firmou, která by mohla vydělávat.

„Mám takový pocit, že se vedení města naopak v rozporu se zákonem o obcích zbavuje majetku, místo aby ho rozvíjelo, místo aby se nějakým způsobem snažilo ten majetek zhodnotit,“ dodává Kausta.

Ředitel Ekovy František Kořínek ale tvrdí, že vstup strategického partnera je pro úspěch firmy klíčový. Dopravní podnik jako výrobce tramvají musel v minulosti fungovat v režimu veřejných zakázek a tak měl minimum obchodních kontaktů. Ekova předpokládá, že v letošním roce vydělá 20 milionů korun. Firma teď ale nejede naplno.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu