Zoo Ostrava má nového samce tygra ussurijského

6. únor 2011
Zprávy , Zprávy

Samice tygra ussurijského Maja v ostravské zoologické zahradě se konečně dočká nového partnera. Stane se jím samec Tharo, který do Ostravy zamířil z německého Kolína nad Rýnem.

Tygří námluvy v ostravské zoo mají začít symbolicky na svatého Valentýna. Tharo do svého nového působiště přijíždí v době, kdy u Maji začíná říje. Ta u tohoto tygřího poddruhu probíhá pouze jednou za rok, a to právě v únoru.

„U Maji je termín velmi příhodný – 14. února na sv. Valentýna. Po několikadenním seznamovacím období přes mřížové dveře, budou oba tygři pod dohledem připuštěni k sobě. Po skončení říje, nejpozději však po dvou měsících, budou od sebe opět odděleni. Podaří-li se Maje zabřeznout, bude veškerá péče spočívat již jen na ni,“ vysvětlila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Maja už v Ostravě odchovala šest mláďat. Její dosavadní partner Xeron byl přestěhován do zahrady v Praze a do Ostravy se už nevrátí. Tharova partnerka v německé zoo zase před časem uhynula, a tak koordinátorka chovu navrhla samcův přesun do Česka.

„Maja s Xeronem zplodili již poměrně hodně potomků, proto jsme se po konzultacích s koordinátorkou chovu tygrů ussurijských rozhodli obměnit krev. Tharo je z genetického hlediska ceněným samcem, podobně jako je Maja ceněnou samicí,“ poznamenala mluvčí.

Maja se narodila v roce 1998 v Zoo Petrohrad a od roku 1999 žije v ostravské zoo. Za tu dobu vychovala čtyři samičky a dva samečky. Tharo se narodil v roce 1995 v Tierparku Berlín a ve světových zoologických zahradách dnes žije osm jeho potomků.

„Věříme, že se Tharovi bude u nás líbit, ale hlavně že s Majou vytvoří harmonický pár a že se brzy dočkáme jejich potomků,“ dodala Kalousková.

V rámci záchovných programů se zvířata mezi zoologickými zahradami poskytují zcela zdarma. Hrazeny jsou pouze náklady na samotný transport zvířat a ty hradí zpravidla přijímající zoo. Transport tygřího samce proto hradí Zoo Ostrava.

autor: tif
Spustit audio