Éra antibiotik

8. únor 2011
Třetí dimenze

Objev antibiotik znamenal pro léčbu bakteriálních nemocí velmi mnoho. Dnes se naopak volá po omezení jejich užívání.

Před více jak 80 lety započala nová éra v medicíně. Antibiotika se stala lékem na celou škálu bakteriálních onemocnění. Po druhé světové válce se začala využívat v masovém měřítku nejen v medicíně, ale i v dalších oborech. Jejich nadužívání však s sebou následně přineslo velké obtíže. Antibiotikům, resp. jejich minulému i současnému významu, se věnuje v repríze dnešní Třetí dimenze.

Logo

Co to vlastně jsou antibiotika? Proč jsou bakterie způsobující infekce vůči nim stále odolnější? Jaká jsou nová mezinárodní opatření proti nadužívání antibiotik?

Do oblasti základního i aplikovaného výzkumu ve spojení s klinickými zkušenostmi zamířila Radka Matějíčková se svými hosty, prof. Jaroslavem Spížkem z Mikrobiologického ústavu AV ČR a MUDr. Vlastimilem Jindrákem z Nemocnice Na Homolce.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 7. února do 11. února:

Pondělí: nedopsaná kapitola
Úterý: éra antibiotik
Středa: relativní pravda genetiky
Čtvrtek: kultura informačního věku
Pátek: dnešní Súdán

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.