Chladnomilní hadi ze subtropů

7. únor 2011

Pocházejí ze subtropických oblastí, ale přesto mají rádi chladnější počasí. Jsou nádherně zbarveni. Celkem devět chladnomilných hadů je v pavilonu Vodních světů umístěno zatím v depozitu a připravuje se pro ně speciální expozice.

„Tyto druhy jsou náročné na chov, protože potřebují chlazení. Musejí být v klimatizovaném teráriu, kde teplota nepřesáhne dvacet pět stupňů,“ vysvětlil vedoucí zoolog Pavel Moucha.

Užovka mandarínská pochází z horských oblastí severního Vietnamu a jižní Číny, chřestýšovec rohatý se vyskytuje v tropických deštných pralesích střední Ameriky. Tito hadi však netolerují velké teplo a nemají rádi suchá místa. Chřestýšovec se v deštných pralesích ukrývá ve vegetaci, v níž vyčkává a číhá na kořist. Pohybuje se v chladném stínu tropické vegetace kde je teplota znatelně nižší než na slunci. Podobně je na tom také užovka mandarínská, která žije v tlejícím listí na horách, kde rovněž není příliš horko.

„Jejich chov byl dřív neúspěšný, právě z toho důvodu, že chovatelé neuměli těmto hadům vytvořit vhodné podmínky, tedy ideální teplotu. Většinou dlouho nepřežili, protože je chovali jako teplomilné hady,“ dodal Moucha. Zoo Dvůr Králové chová tyto druhy jako jediná zahrada v Česku.

Užovka mandarínská

Chřestýšovec je různě barevně proměnlivý druh. Kromě žlutě barevných je možné nalézt také oranžové až červené jedince. Barva se liší podle místa výskytu v přírodě. Pestré zbarvení je charakteristické také pro „mandarínku“. Na rozdíl od běžných druhů užovek nebo korálovek mívají samice užovky mandarínské většinou pouze jednu snůšku ročně. Snáší 3-10 vajec. Inkubační doba trvá přibližně 60 až 75 dnů.

Návštěvníci tyto chladnomilné hady budou moci pozorovat v brzké době v nové expozici.

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio