Dvojčata lvíčků zlatých

8. únor 2011

Skupina vzácných lvíčků zlatých se v těchto dnech rozrostla o dvě mláďata. Přestože jsou teprve několik hodin stará, návštěvníci už je mohou vidět a pozorovat v Pavilonu lvíčků.

„Samice už mláďata půjčuje samci, který je nosí na zádech. Většinou k tomuto předávání začne docházet až po dvou týdnech od porodu, ale tito rodiče jsou velmi zkušeným chovným párem,“ vysvětlila zooložka Zdena Jeřábková.

Samec mládě nosí na zádech, pohybuje se s ním po větvích, matce ho vrací na krmení, ona však na oba neustále dohlíží. Matka mláďata kojí několik týdnů, poté jim začne pomalu dávat i pevnou potravu, nejčastěji hmyz a kousky ovoce, kterou pečlivě rozmačká ve svých prstech.

Zoo Dvůr Králové chová lvíčky zlaté od roku 1998 a v roce 2007 se zapsala do historie, neboť se jí podařilo jako první v Česku a Slovensku odchovat mládě. Chovný pár dnes již patří k velmi zkušeným rodičům, k dnešnímu dni se v Zoo Dvůr Králové podařilo odchovat zatím dvanáct mláďat lvíčků zlatých.

Lvíček zlatý je velice mrštné zvíře, velmi rychle se dokáže pohybovat po stromech, kde hledá potravu, především hmyz a ovoce. Aktivní je jak ve dne, tak v noci. Žije minimálně v párech, ale nejčastěji v malých rodinných skupinkách, které vydávají bohatou škálu nejrůznějších zvuků. Lvíček zlatý je velmi inteligentní zvíře, před nebezpečím dokáže rychle uprchnout.

Domovinou těchto drápkatých opic je Brazílie. Lvíčci zlatí dlouhá desetiletí odolávají průběžnému a tvrdému pronásledování pytláků a hlavně kácení deštných pralesů, jejich přirozeného životního prostředí. V posledních letech díky ochranářským programům (Brazilská asociace NGO) vzrostla jejich populace na 1500 jedinců v přírodě. V zajetí je umístěno 483 jedinců (dle posledních statistik z r. 2009). Zoo Dvůr Králové podpořila záchranný program již 12 narozenými mláďaty.

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio