Ztracené a nalezené Růžové terasy

8. únor 2011
Monitor

Podvodním robotům se podařilo najít zbytky ztraceného novozélandského zázraku – Růžových teras jezera Rotomahana.

V 19. století přitahoval turisty na Nový Zéland útvar, kterému místní lidé hrdě říkali osmý div světa – bílé a růžové kamenné terasy, které zdobily opačné břehy jezera Rotomahana. Vznikly ukládáním minerálů z horkých pramenů, které kaskádovitě stékaly do jezera. Na jednom břehu měly terasy typickou bílou barvu, ale na opačném břehu je chemické prvky jako mangan a železo nebo přítomnost thermofilních bakterií zbarvily dorůžova. V roce 1886 však vybuchla nedaleká sopka, která změnila profil krajiny a zvedla hladinu jezera o sto metrů. Novozélandský osmý div světa byl během chvilky zcela ztracen.

Růžové terasy však čekal návrat. Výzkumníci z Oceánografického institutu ve Woods Hole pod hladinu jezera spustili dvě autonomní podvodní vozidla Remus, která vypadají jako dva metry dlouhé torpédo vybavené senzory a kamerami. Během dvoutýdenní expedice se v hloubce 60 metrů podařilo najít spodní část Růžových teras, kterou zakrývají vrstvy hnědavých sedimentů. Na sonarových snímcích je patrný útvar ve tvaru půlměsíce, který leží přesně tam, kde se před výbuchem sopky nacházely Růžové terasy. Pro obyvatele Nového Zélandu, kteří věřili, že jejich osmý div světa byl při výbuchu zničen, je to nález srovnatelný s objevem Titaniku. Najít bílé terasy nebo horní část těch růžových se zatím nepodařilo. Buď byly zničeny, nebo je pokrývá příliš silná vrstva sedimentů, kterou sonar nepronikne.

Logo

Zdroj: ScienceDaily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.