„Nízkocholesterolová“ americká vajíčka

9. únor 2011
Monitor

O vajíčkách se traduje, že jsou plná cholesterolu. Nová nutriční data však ukazují, že ve vejcích amerických slepic je obsah cholesterolu o 14 procent nižší, než se dříve uvádělo.

Vědci z amerického Agricultural Research Service shromáždili náhodně vybrané vzorky vajec ze 12 oblastí Spojených států a stanovili v nich obsah živin. Podobná procedura naposledy proběhla v roce 2002 a zatímco obsah většiny živin se od té doby nijak významně nezměnil, cholesterolu značně ubylo. Ve vajíčkách, které snášejí dnešní slepice, je obsah cholesterolu o 14 procent nižší než v roce 2002. Vědci si tuto změnu vysvětlují posunem v krmení slepic. V posledních letech začali farmáři svým hejnům dávat kvalitnější potravu s vyšším obsahem vitamínů a minerálů, která je založena hlavně na kukuřici a sóje.

Cholesterolu je tedy ve vajíčkách méně než dřív, ale obsah vitamínu D se naopak zvýšil – a to o celých 64 procent. Vajíčka jsou jednou z mála potravin s přirozeným obsahem vitamínu D, který není jen důležitý pro udržování dobrého stavu kostní tkáně, ale zřejmě také chrání před některými typy rakoviny. Autoři studie proto nabádají Američany, aby se vajíček přestali bát a začlenili je do svého jídelníčku. Podle dietního doporučení z loňského roku (2010 Dietary Guidelines for Americans) by Američané měli denně zkonzumovat méně než 300 mg cholesterolu. Jedno velké vajíčko přitom obsahuje pouhých 185 mg cholesterolu.

Zdroj: USDA Agricultural Research Service, American Egg Board

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.