Hry byly důležité už před 4000 let

9. únor 2011
Monitor

Při pohledu na hráče, kteří nevnímají nic kromě herního plánu na stole, nemusíme pochybovat o tom, že hra je důležitou součástí jejich životů. A stejné to podle švédských archeologů bylo už před 4000 let.

Není neobvyklé, že se při archeologických vykopávkách vynoří na světlo předměty spjaté s různými hrami. Protože však neexistuje specializovaný obor archeologie, který by se hrou našich předků zabýval, jsou tyto artefakty často ignorovány nebo špatně interpretovány – kupříkladu jako symboly sociálního statusu nebo rituální předměty. Archeologové z Göteborgské univerzity, kteří na tento stav upozorňují, zkoumali vykopávky ve městě Mohendžodaro na území Pákistánu. Město lidé postavili kolem roku 2600 před naším letopočtem a bylo centrem harrapské kultury. Zbytky osídlení se dnes dají interpretovat jen obtížně – zatím se například nepodařilo najít žádné známky chrámů nebo paláců.

Švédští archeologové však přišli s překvapivým objevem. Téměř každý desátý nález z města Mohendžodaro nějak souvisí s hrou. Patří k nim například různé typy kostek a hracích známek. Pozoruhodné však je, že tyto nálezy nejsou rovnoměrně rozptýlené v ruinách města, ale vyskytují se v určitých centrech. Ty si zřejmě můžeme představit jako starověká herní doupata, ve kterých podobně jako dnes náruživí hráči trávili značnou část svého volného času.

Zdroj: University of Gothenburg

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.